Нови санкции срещу Русия на първата годишнина от войната в Украйна

0

В първата година от началото на войната в Украйна международната общност обяви налагането на нови санкции срещу Русия и трети страни, подкрепящи действията на Москва на украинска територия.

Европейският съюз одобри десети пакет ограничения срещу Русия.

„Заедно страните членки наложиха най-мощните и широкообхватни санкции, за да помогнат на Украйна да спечели войната“, заяви шведското председателство.

Лидерите на Г-7 отправиха предупреждение към всяка държава, подпомагаща войната на Русия в Украйна и разкриха набор от нови икономически санкции срещу Москва.

В координация с партньорите си Съединените щати обявиха ограничения срещу над 200 руски лица и компании и нова военна помощ за Украйна.

Канада също съобщи за санкции и предоставянето на 4 танка „Леопард 2“ и боеприпаси. 

По повод годишнината от нахлуването на Русия украинският президент Володимир Зеленски отправи нови призиви към съюзниците на фона на продължаващите сражения в южните и източните райони.

„Ако партньорите си спазят обещанията и крайните срокове, победата ни чака със сигурност. Ако всички си напишем домашното, можем да победим.“

Зеленски заяви, че планира да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, но не уточни кога. 

Полша съобщи, че е изпратила на Международния наказателен съд в Хага доказателства за руски военни престъпления в Украйна.

Министърът на правосъдието на Збигнев Жобро заяви, че полски прокурори са разпитали 1700 свидетели и че Полша е първата страна, започнала подобно разследване.
Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призова за повече подкрепа за Украйна и наказателно преследване на престъпленията, извършени от Русия. 

Според „Уолстрийт джърнъл“ най-големите европейски държави от НАТО насърчават Украйна да помисли за мирни преговори. Германия, Франция и Великобритания виждат засилването на връзките на алианса с Киев като стимул той да бъде убеден да започне да преговаря с Москва по-късно тази година, цитира американският всекидневник източници от правителствата на трите страни.

Сега украинските власти отказват да преговарят с Русия, ако не се изтегли от всички окупирани територии – условие, което тя отхвърля.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече