На изборите: Барони, масони, летци и един Пеевски за разкош

0

Кой е най-сигурният знак, че предстоящите през пролетта поредни парламентарни избори ще бъдат „кървави“? Елементарно – когато още преди старта на предизборната кампания се пусне в употреба трол-мрежата на партиите. Известна още като машината за доноси, действаща на принципа „всички са маскари“.

Ето и най-пресният пример за малко партийна пропаганда в петъчната ранна сутрин. В сайта „Медиапул“ (част от медийната мрежа на олигарха Иво Прокопиев и неговия кръг „Капитал“) се появява материал за драмите на горските дружества у нас, който се основава на думите на Александър Дунчев (бивш член на ПП, който от партиен ренегат рязко започна да лобира за ГЕРБ).

Самият материал пък е насочен към президента Румен Радев (използван от ПП като трамплин към властта). И цели да внуши негова имагинерна връзка с вечния враг на задкулисните играчи у нас – ДПС и в частност депутата от гражданската квота на движението Делян Пеевски.

Статията е нещо като рефреш на вече излизали опорки и и трудно би могла да се бори за актуалност. И заради това, но най-вече, защото проблемите с дърводобива у нас лъсват най-ясно в началото на отоплителния сезон, когато вървят продажбите, а не в края му – когато складовете са празни и всеки гори каквото е скътал до пролетта.

Тогава? Каква е причината за появяват в този момент на поетичния материал „Поредните горски шефове – масони, летци, дървосекачи, служители на ловни барони“? Очевидно трябва да се лъска партиен имидж. При това спешно.

Но да се върнем на основните действащи лица в тази сюжетна боза. Материал, появил се в издание, близко до сърцето на енергийния бос Иво Прокопиев, явно обслужва неговия интерес. Все пак не бива да се забравя, че самият създател на олигарха – Иван Костов сам разкри в своята втора книга, че Прокопиев ползва медиите, които държи, само за свои лични цели – удар срещу политически и бизнес врагове или за прокарване на собствените си интереси.

В случая целта е „2 в 1“. Хем изкуствено да навърже отреклия се от ПП Румен Радев и вечният враг на кръга „Капитал“ Делян Пеевски, хем е обслужен партийният интерес на политическото прокси на Прокопиев – новата коалиция ДС (сглобка между предишни провалени проекти като ДБ и ПП). И така на хоризонта изгрява „сериозният“ журналистически жанр – съчинение по картинка с елементи на разсъждение.

Иначе авторът е вложил сърце в творбата си и се е постарал освен да е драматично дълга, да е и поне толкова безсмислена. И е прибегнал до старата тактика – да се изброяват купчина имена с недоказани връзки помежду им. А в средата – за цвят, да бъде пришито и името и на Делян Пеевски. Така, в материала, дълъг 6 печатни страници, се изпълняват всички желания на ПП и ментора им Иво Прокопиев.

А те са прости – читателят да остане с впечатление, че всички, които днес са тръгнали към поредната политическа надпревара за сърцата на народа, са „маскари“. И тъй като за ПП и ДБ отдавна е ясно, че е така, сега е важно и останалите да бъдат потопени към дъното. За да бъде позачистен корупционният имидж на отрочетата на Прокопиев. Затова основополагащото е да се внуши, че Радев играе с ДПС срещу новите „добри“ ДС (абревиатурата Прокопиевите хора сами си я измислиха, явно като реверанс към червените им корени).

Така се раждат и непочиващите на каквито и да било реално факти съждения, че ДПС подкрепяли държавния глава. Само че, ако авторът беше запознат малко с политическия живот у нас, щеше да помни и припомни, че от движението свалиха доверието си от президента отдавна и ясно оттеглиха подкрепата си от него на последните президентски избори. А тях самите Радев спечели, след като уж десните ДБ и ПП се обединиха с червените в еклектична дружинка, която го подкрепи.

Източник: „БЛИЦ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече