Валентин Вацев, анализатор: САЩ не разрешават на Украйна да мисли за мир

0

„САЩ не разрешават на Украйна да мисли за мир и това ще продължи до края на лятото или началото на есента. Какво да се прави, когато Русия не може да загуби на бойното поле, а Украйна не може да спечели на бойното поле? Това е конструктивен политологическо-фундаментален проблем. Какво трябва да прави българското общество при това положение? Трябва да има отговорно ръководство, което да не живее в пропагандния измислен свят, а в света на здравите физически факти. Централният проблем на българското общество е как се отнасяме към войната и какво очакваме от нейния край“.


Това каза пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев.
И допълни, че „Украйна се готви за велико пролетно настъпление“.

„В списъка от възможни продължители на руската политика на президентско равнище Евгений Пригожин не участва. Но тези въпроси днес не са актуални, ще бъдат актуални догодина, когато войната е завършила по някакъв начин. И двете държави – Русия и САЩ, имат нужда от тази година, за да приключат войната, тъй като догодина имат важни задачи. Вашингтон ще трябва да започне да решава тайванския въпрос“.
В предаването „12+3“ анализаторът посочи, че войната в Украйна е характерен белег за упадъка на глобалния хегемон САЩ.

„В момента те търсят начин да могат да излязат от ситуацията на дехегемонизация по възможно най-почтения и приличен начин. Тази война е слабост за тях, не сила. Еднополярният свят е достояние на историята. Докато се формира нов многополярен свят, светът ще страда от няколко военни кризи с катастрофални резултати… Навлязохме в период на военни сблъсъци, които бележат прехода от еднополярен към многополярен свят“.

По думите на Вацев това е последната голяма война на Америка, която не е световно популярна.

„Войната трябва да завърши с някакви преговори през есента. Америка няма време за губене, защото трябва да се насочва към Китай, прехвърляйки отговорностите си към Великобритания. Ролята на Великобритания във войната в Украйна ще се увеличава. Русия също няма време за губене. Предстои създаване на съюзна държава, в която ще влизат днешна Русия, Белорусия и това, което ще се получи като Украйна в резултат на руските действия на украинска територия. Това ще бъде съюзна държава с трима президенти, за които отсега се правят залози“.


Той очерта две събития, които могат да променят глобалното отношение на НАТО към участие във войната:
„Развитие на събитията в Приднестровието – малка територия, която е интересна, защото там има стари складове с не по-малко от 20 000 тона боеприпаси. От това богатство има силна нужда. Това е тлеещ фитил на бомба. Другата възможност е влизане на Полша в теорията на Западна Украйна. Това се желае от управляващата политическа класа в Полша. Има вариант Кремъл да се отнесе спокойно към полско завземане на Западна Украйна“.

Според него към средата на този век Китай ще бъде хегемон и отсега страната е започнала с глобалистическите концепции.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече