Велико Желев не познавал Пеевски

0

Довършването на магистрала „Хемус“ между София и Варна, която догодина ще чества половин вековен юбилей от първата копка на обекта, с днешна дата изглежда мисия невъзможна. Вече близо две години на обекта почти не се работи и няма изгледи ситуацията да се промени в близкото бъдеще.

С оглед на предстоящите парламентарни избори на 2 април и местните през есента най-вероятно и 2023 г. ще премине под знака на обвиненията за незаконни строежи, раздадени аванси за милиарди на избрани фирми по непрозрачен начин, изнесени с чували за Дубай. Те бяха отправени от служебните кабинети на президента Румен Радев и правителството на Кирил Петков след падането от власт на ГЕРБ.

Бившият премиер Бойко Борисов даде благословия на вътрешните поръчки по време на третия си мандат с амбицията магистрала „Хемус“ да е готова през 2024 г., както обещаваше нееднократно. За целта първо в края на 2018 г. бяха отпуснати 1.35 милиарда лева за 134 км от пътен възел „Боаза“ до разклона за Велико Търново (средна цена 10 млн. лв./км). Година по-късно бяха дадени още 1.38 милиарда лева за оставащите 89 км (средна цена 15 млн. лв./км).

Раздадени милиарди и нито един построен километър за 4 години

Схемата на отпускането на парите е от държавния бюджет на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която подписва договора с държавната „Автомагистрали“. Тя от своя страна сключва договори за доставка на техника и материали с десетки частни фирми, включително и за озеленяването на магистралата.

За четири години няма построен нито един километър, въпреки раздадените милиарди по инхаус схемата с аргумента за бързо изграждане на магистралата.

След две години закъснения през 2022 г. най-после беше пусната 16-километровата отсечка между Буховци и Белокопитово на магистрала „Хемус“, но тя е изградена след проведена обществена поръчка.

Така с днешна дата са построени 191 километра магистрала между София и Варна и остават още 227 км.

Къде са авансите?

В края на февруари новият шеф на АПИ Венцислав Ангелов обеща до края на 2023 г. да бъде пуснато движението по 15-километровия участък от пътен възел „Боаза“ до пресичането с третокласния път Луковит – Угърчин и пътен възел „Дерманци“.

Изпълнител на този участък е нашумялата през тази седмица строителна компания „Хидрострой“, заради ареста на собственика ѝ Велико Желев по „семпла битова история“, както се изрази адвокатът му Менко Менков. Той беше арестуван за 72 часа не за „тънкия“ асфалт, който беше установен на Северната скоростна тангента от министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков, а заради това, че ударил бившия си служител Благой Андонов (по твърдения на прокуратурата). Желев отрича и твърди, че го е уволнил дисциплинарно заради кражби.

Заради тази странична сюжетна линия и непрекъснатите обвинения за раздадените аванси Велико Желев отведе цял автобус с журналисти на строения от него участък, като пътува на отиване с тях, заедно с изпълнителния директор на „Хидрострой“ Живко Недев и други шефове от фирмите му. Желев отбеляза, че не разговаря със журналисти и през живота си е дал само две интервюта. „Надявам се в следващите 50 години да не давам повече интервюта“, допълни той.

В автобуса беше пуснат записа от охранителните камери с „бития“ Благой Андонов, който е предаден на прокуратурата като доказателство. От тях се вижда млад мъж, който е предимно в гръб, ходи изправен и видимо не изглежда бит. Показа и снимки как на следващия ден „битият“ Андонов кара ски на Банско. Обясни, че той самият си ги е качил на „Фейсбук“ страницата в интернет. С днешна дата профилът на Андонов в социалната мрежа не е активен, провери Mediapool. Желев показа и обясненията, които самият Андонов написал за кражбите.

„За да ме изнудва, за да ме рекетира – за това е подал сигнал срещу мене“, каза той по повод сигнала на Андонов, по който беше задържан бизнесменът.

Желев разясни, че и други служители през годините са го крали, но срещу тях не е подавал оплаквания в прокуратурата. Затова пък сега подготвя втора жалба срещу друг негов служител, отново за злоупотреби. Уточни, че това са единични случаи в компаниите му.

На няколко пъти повтори, че тази битова драма няма нищо общо с изградените от него обекти. Те винаги били предавани в срок, изпълнени качествено и с гаранции. „Не се срамуваме от това, което строим“, каза Велико Желев.

По повод констатациите за липсващия асфалт от Северната скоростна тангента извади негова проба и с метър показа, че е 27 см дебелината на асфалта. Обясни подробно как се взимат пробите. „Аз не казвам, че нашата компания е безгрешна и няма компроментирани участъци. Ние имаме вътрешен контрол. Той проверява обектите и ако се установят нередности, ги отстраняваме за наша сметка“, каза Велико Желев.

„Ако не ни бяха спрели да работим, целият аванс щеше да бъде усвоен в магистралата“

Пресконференцията продължи на изграждащото се в момента второ мостово съоръжение на първия участък на „Хемус“, който строи „Хидрострой“, но по договор е доставчик на материали и транспортни средства.

„Хидрострой“ има подписани два договора с „Автомагистрали“ за 15-километровата отсечка от 27 септември 2019 година на обща стойност 213.4 милиона лева без ДДС. От тази сума те са получили аванс от 139 милиона лева, според одита на Сметната палата. „Хидрострой“ твърдят, че са получили 92 млн. лв. аванс за изграждането на участъка.

Не стана ясно на какво се дължи разминаването. „Това са данните, които са ми дадени от ръководителите на обекта“, каза Велико Желев.

Той отчете, че участъкът между Боаза и разклона за Луковит е изпълнен на 75%. Актувана и призната им е работа от „Автомагистрали“ за над 136.2 млн. лв. От които са им разплатени над 77 милиона лева без ДДС.

Така от получения аванс е останало за възстановяване около 27 млн. лв., каза Желев. „Не знам защо се внушава, че авансите са мръсна дума“, учуди се той. Посочи, че „целият свят работи по този начин“. Обясни, че всяко плащане се приспада от аванса.

„Ако не ни бяха спрели да работим, целият аванс щеше да бъде усвоен и отсечката пусната в експлоатация“, каза Желев. Той не конкретизира кой ги е спрял да работят през 2021 г.

Желев каза, че „Хидрострой“ е избрана от „Автомагистрали“ да построи участък 1 в конкуренция от още 17 фирми, защото предложили най-ниската цена. Тези твърдения няма как да бъдат проверени, защото не е имало публична процедура, а от държавната компания и до ден днешен не са обяснили как са избрали строителите на „Хемус“.

Искане за още пари

Мястото на пресконференцията на магистралата не беше избрано случайно. Става въпрос за мостово съоръжение, на което се поставят „предварително напрегнати греди“, които за да не се компрометират трябва да се натоварят и бетонират.

По този въпрос в момента има спор между „Хидрострой“ и регионалният министър арх. Иван Шишков става ясно от обясненията на двете страни.

Тези греди ни карат да ги актуваме на 13 000 лв., каквато беше цената им през 2019 г., а сега ги купуваме на 39 000 лв. Тоест от една греда сме на загуба от 26 000 лв., каза Желев. От обясненията му стана ясно, че работят на загуба в момента. Той не каза колко пари са поискали за индексация на договора.

Отбеляза, че на обектите им в Румъния досега са минали три индексации заради инфлацията и войната в Украйна. Докато у нас към момента единствено транспортният министър Христо Алексиев е изпълнил приетата от правителството методика за индексация на договорите в жп строителството.

На свой ред неотдавна арх.Иван Шишков каза, че няма да направи индексация на договорите за магистрала „Хемус“. Аргументът му беше, че навремето тези цени са били по-високи с идеята фирмите да се вместят в тях, заради непредвидени обстоятелства.

На това от „Хидрострой“ контрират, че договорката е била обаче участъкът да е готов през 2021 г., а не да им бъде спряно тогава строителството.

Участък 8 стои на трупчета

„Хидрострой“ строи още един участък от магистрала „Хемус“ – участък 8, който се намира в района между Шумен и Търговище. За него имат подписан договор с „Автомагистрали“ от 9 септември 2020 г.

Той е за „временно ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване“ за 116.3 млн. лв., като е получен аванс за 48.8 млн. лв.

Вече три години нито едно правителство не може да направи проект. След като дойде служебният кабинет на Стефан Янев проектът на ГЕРБ не беше харесан, защото се минава през ловно стопанство. От тогава – май 2021 г. досега още не е избрано откъде ще мине бъдещата магистрала.

В същото време оценката за въздействие върху околната среда на трасето е от 2015 г. и в скоро време ще изтече. Така ще трябва да се започва всичко наново, което ще отложи изграждането на магистралата за светлото бъдеще. По тази причина ние няма как да усвоим отпуснатия ни аванс за този лот, иначе може да влезем веднага да строим, стига да ни дадат проект и разрешително за строеж, коментира Живко Недев, изпълнителен директор на „Хидрострой“.

Останалите седем участъка от магистралата са възложени на други фирми, които до момента публично не са се афиширали, но са ясни благодарение на доклада на Сметната палата.

На останалите лотове не се работи. За участъка между Велико Търново и Шумен вече над три години продължава да няма проект, а за този между Плевен и Велико Търново топката се подритва между служебната власт и парламента в търсене на решение за незаконното строителство от времето на ГЕРБ, по твърденията на арх. Шишков.

„Така че магистрала „Хемус“ ще има, когато политиците решат, че им е важна и трябва да бъде построена. Ние сме строители“, обобщи ситуацията Велико Желев.

Велико Желев не познавал Пеевски

На първия си и единствен засега брифинг Велико Желев разясни, че заради несигурната политическа обстановка у нас е насочил инвестиции в чужбина. Строи в Северна Македония, Румъния и Унгария, разкрил офис и в Дубай.

Но няма да напуска България. „Обречен съм да работя за България. Намерението ми е да продължа да живея в България. Ще продължа да плащам данъците си в България. Не дължа на никого пари. Нямам охрана и никога не съм имал. Никога не съм се занимавал с политика и не съм членувал в политически партии. Искам да има правила, нормални търгове, за да продължа да инвестирам в България“, каза Велико Желев.

Той декларира, че „никога не е виждал Делян Пеевски в живота си“, а с Бойко Борисов се е виждал два или три пъти на строителни обекти във Варна, които е изпълнявал.

„Нямам хотел в Дубай, а съм съдружник в хотел „Астория“ на Златни пясъци. Имам инвестиции в кариери, фабрики за бетонови изделия, за производство на знаци, инвестиции в имоти и земеделска земя“, каза още Велико Желев.

Отрече и обвиненията, че от всеки обект се отчитат по веригата нагоре. „Ние пари не даваме“, каза Желев.

Източник: Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече