Дежа вю: Гешев отново се изкара жертва – този път на мафията, олигарсите и Русия

0

Главният прокурор Иван Гешев даде хаотична, но зрелищна пресконференция, на която бяха пуснати записи от разговори, намерени на флашки в жилището на обвиняем, и се четоха бележки. Всичко това трябваше да покаже, как Гешев е жертва на мафията, олигарси и руското зловредно влияние, както и че за отстраняването му има неограничен финансов ресурс.

По-рано, анонсирайки пресконференцията си, прокуратурата съобщи, че при извършените следствени действия в имоти на обвиняеми лица е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.

Гешев първо обясни, че присъства на брифинга, защото според международните стандарти по важни дела информация трябва да се дава от главния прокурор, най-висшестоящият ръководител на службата и на национално ниво. До него бяха директорите на националното следствие и националната полиция Борислав Сарафов и Атанас Илков, шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, както и говорителката на главния прокурор Сийка Милева. 

„Тук съм и защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и на съдебни служители от организираната престъпност, да бъдат заплашвани и да се оказва натиск върху вътрешното им убеждение, още повече върху дами и майки“, започна Гешев. И обеща на медиите да видят „как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и да ги наречем най-общо – известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората“. Това не го казвам аз, а доказателствата по делото, които ще видите.

След това за досъдебното производство, което се води от Софийската градска прокуратура и е срещу организирана престъпна група, уличена в множество престъпления, разказа градският прокурор Илиана Кирилова.

Разследването е образувано на 14 септември м.г. по секретен доклад на служби за сигурност. То се води за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, като предстои преценка дали да се отделят материали за друго дело за организирана престъпна група за търговия с влияние и наркотици. „Има и данни за заплахи срещу публично лице, свързано с издателска дейност“, посочи тя.

По това дело има двама обвиняеми – Т.И. и Д.Г. Първият е бил с мярка за неотклонение „подписка“ и е напуснал страната. На втория съдът е определил „задържане под стража“, като днес се произнесе и втората инстанция, че той остава в ареста. Д.Г. е осъждан за хулиганство, средна телесна повреда, участие в организирана престъпна група, измама. 

По време на извършените действия директно са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил отвод.

След това в разказването се включи Сийка Милева. Тя обясни как на 7 март са извършени претърсвания в жилища на Т.И. и Д.Г. От тома на Т.И. са иззети вещество, което при полевия тест е реагирало като кокаин, както и лист хартия, съдържащ списък на съдии, прокурори и следователи от закритите спецсъд и прокуратура. В него били отбелязани длъжностите, които сега заемат. Списъкът бил озаглавен „Вредители за уволнение“.

В едно от жилищата на Д.Г. също са били намерени и иззети наркотични вещества, множество банкноти от 50 и 100 евро, както и черен найлонов плик с бял лист с текст на английски език. Прокуратурата представи неофициален превод на въпросния текст. „Здравей скъпи приятелю. Доколкото разбрах всичко е ОК по темата. Когато приключим, ще сме всички щастливи. Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, можеш да ми се обадиш или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така че ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско.“

В дома на Д.Г. бил намерен и плик с 2 флашки, които съдържат записи на 15 разговора на петима души, както и бележка на български. В нея пише: „Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. (…) Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета. Ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търсис компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко С.“

Колкото до записите, които прозвучаха и по време на брифинга, прокуратурата твърди, че има доказателства за самоличността на лицата и това са – обвиняемият Д.Г., Красимир Каменов – Къро, лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, но има данни, че е журналист, приближен на Къро, Овидиу Семенску – румънски и френски гражданин, обявен за международно издирване.

Прокуратурата качи в YouTube презентацията си, в която могат да се чуят и записите (започват от 2.26 минута). В тях се чуват реплики като „Тия са малоумни Промяната, каквото им кажеш, това ще направят“.

В записите се споменават имена като“Цецо от Белград“, говори се за 400 хил. евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР, споменават се и прякори, които насочват към бивши министри. Говори се също, че Гешев е „пътник“ и се обсъжда прословутото му посещение в САЩ.

„Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяната държава“, взе думата Гешев след прожекцията на презентацията. „Видях на едно място ВТБ и големи цифри в милиони евро ръкописен текст. Ако това е руската банка, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането на лобист от Цецо от Белград“, продължи той.

Според него става въпрос явно за организирана атака на олигарси, мафията и кой ли още не срещу държавни институции и срещу интересите и сигурността на българските граждани. Тези въпроси стоят пред служебното правителство и пред бъдещото Народно събрание, каза Гешев. 

Той отново обвърза всичко със закриването на спецправосъдието и със законопроектите за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

Директорът на националното следствие Борислав Сарафов пък вметна, че има „категорични данни, че Къро през 2019 г. подготвя убийството на един известен български общественик и медиен издател“. „Името му няма да кажа“. 

Автор:

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече