И слепите видяха, и глухите чуха: Мачлето между „Дондуков“ 2 и Банкя е приятелско

0

Не бойте се, ножът е дървен. Абе може и да стане истински по някое време, ама нема да се плашите. Така прозвучаха обясненията на финансовия министър Велкова ден след хвърлената от нея бомба, че държавата е пред фалит.

Крайно нестандартен начин на Радев да покаже, че мачлето между Банкя и „Дондуков“ 2 е приятелско. А че е такова, нямаме никакви основания да се съмняваме.

Нали не сте забравили – за фалита на държавата напомня дългогодишният експремиер. „Въраждане“ пък организират поход срещу еврото – подписка, референдум и вой до небесата. И на тази манджа ѝ липсваше само мерудията във вид на финансов министър.

Правителството на Радев, поредното, все повече се изявява като политическа сила. Иска да участва в предизборната бъркотия по всички възможни начини, че и да я дообърква. Подава на Борисов удобни пасчета и той – да не е луд да ги пропусне – веднага реагира.

На подобни реплики могат да се вържат само бабите от пазара. Проблемът е, че все повече гласуват предимно те. Младите, ако не виждат в бюлетините подобни на себе си в чисто възрастово измерение, просто не гласуват. И понеже вече имаха този шанс и понеже се видя именно младите на какво са способни, статуквото се стресна. Взе крути меки, казано по-русский и по военному.

Президентът не само се отрече от онези, които сам издигна, но и квалифицира водената от тях политика като шарлатания. Дали някога е наричал друго управление така? Познахте – не е.

Нещата загрубяват още повече, ако си спомним как повечето хора гласуваха почти в пакет за Радев и за „Промяната“. Той някак успя да се пришие за младите и кадърните, успя да заговори с протестен език и така си върза втория мандат. Това вече е старателно заметено под килима. Носителите на промяната се превърнаха във враг номер едно за президента. Враг, по-опасен и от Нинова, която се самоизяде като стогодишно тамагочи.

Така стигаме до момента, в който целокупният генералитет, временно зает с управлението на държавата, видимо играе в един отбор. Все по-видимо. И все по-целенасочено срещу промените – каквито и да са те. Това е доста обидно за хората, които съзряха в Радев потенциал за обединител. Голяма грешка. Този обединител не може да обедини нито левите, нито цялата нация. Може да бъде полезен единствено на собствените си ламтежи за власт, влияние и оставане в историята. Всички други са гадни, само аз съм целият в бяло.

А дали парадът приключва – може, на 2 април. Ако искаме.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече