Как се разследват военните престъпления в Украйна

0

Повече от 71 хиляди предполагаеми военни престъпления са докладвани в Украйна след нахлуването на Русия, но това да стигнат до съд не е лесна задача.

Украинските и западните власти твърдят, че има доказателства за убийства и екзекуции, обстрел на гражданска инфраструктура, принудителни депортации, отвличания на деца, изтезания, сексуално насилие и незаконно задържане.

Но Русия многократно отрича, че нейните сили са извършвали жестокости или да са нападали цивилни в Украйна. Успешното наказателно преследване на военни престъпления изисква висок стандарт на доказване в ситуация, в която достъпът до заподозрените и местопрестъпленията често е ограничен и има припокриваща се юрисдикция между национални и международни съдилища.

Кой разследва военните престъпления в Украйна

Украинските прокурори за военни престъпления работят с мобилни правосъдни екипи, подкрепени от международни правни експерти и съдебномедицински екипи. Те разследват предполагаеми нарушения на международното право след 24 февруари 2022 г., главно на юг и изток, където украинска територия е отвоювана от руските сили.

Националните съдилища се съсредоточават върху престъпленията на „преките извършители“ и 26 заподозрени във военни престъпления са били изправени към 23 февруари пред съд и осъдени за изнасилване и убийство, обстрел на жилищна инфраструктура, жестоко отношение и грабежи. Общо 276 души са обвинени във военни престъпления.

Но опитът да се държат руските лидери отговорни за действията, извършени по тяхна заповед, най-вероятно ще отнеме години.

„По-трудната работа да се опитваме да изградим сложни и комплексни случаи, които установяват отговорността на онези, които са във висшето политическо и военно ръководство. Това е задача, която все още предстои да бъде извършена“, каза Уейн Джордаш, лидер на мобилните правосъдни екипи, разположени в подкрепа на Украйна разследвания.

Доказателства обаче се трупат.

„Това, което става ясно от разследванията на прокуратурата през последната година, е, че има престъпен план и руската военна операция е по своята същност престъпна, в смисъл, че не можете да се стремите да унищожите украинската идентичност без масово извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството и вероятно геноцид“, каза Джордаш.

Какво може да направи Международният наказателен съд

Военните престъпления могат да бъдат преследвани или в собствените съдилища на Украйна, в международни трибунали, или в шепа национални власти, разследващи съгласно законите за „универсалната юрисдикция“.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага разследва военни престъпления, както и по-широки престъпления срещу човечеството и геноцид, и се очаква да се съсредоточи върху високопоставени заподозрени.

От началото на разследването му преди година, прокурорът на МНС Карим Хан е посетил Украйна три пъти. Той посети района на Киев, където цивилните бяха избити в Буча, и района на Харков, където се намират жилищни квартали в град Бородянка, опустошени от обстрел.

Съдът все още не бе публикувал до днес, 17 март, никакви заповеди за арест, което е първата стъпка към евентуален съдебен процес.

Дори ако някой бъде заловен и съден, предишни случаи на МНС показаха, че е трудно да бъдат осъдени висши служители. За повече от 20 години съдът е издал само пет присъди за основни престъпления, като нито една не е била на висши длъжностни лица.

Какви са алтернативните пътища към съд

Европейският съюз наскоро обяви създаването на международен център за наказателно преследване на „агресията“ в Украйна, който е под егидата на европейския прокурорски орган Eurojust, също базиран в Хага. Това в крайна сметка може да формира основата на нов трибунал.

  • Военните престъпления могат да бъдат определени съгласно обичайното международно право или националното право. Определенията за военни престъпления в Украйна са по-тесни от тези на МНС, например.
  • Редица предимно европейски държави имат закони за универсална юрисдикция, които им позволяват да преследват украински военни престъпления.
  • МНС се присъедини към Съвместен разследващ екип с Литва, Полша, Естония, Латвия, Словакия, Румъния и самата Украйна, за да подпомогне евентуални процеси в или извън Украйна.
  • В допълнение, независима международна анкетна комисия на ООН за Украйна събира и документира нарушенията на международното хуманитарно право, за да бъдат включени в доказателствата, които се събират и споделят в Eurojust. Това също би могло да подкрепи дела, поети от МНС.

Какво представлява престъплението „агресия“

Престъплението „агресия“ се дефинира широко като нахлуване или опит за придобиване на политически и военен контрол над друга суверенна държава.

Въпреки че МНС е постоянният световен съд за военни престъпления, той не може да преследва агресия.

„Войната е престъпление, но не е военно престъпление“, каза Астрид Райзингер Корачини, преподавател по международно право във Виенския университет и експерт по престъплението агресия.

За да преодолеят тази „пропаст в безнаказаността“, Украйна и няколко поддръжници, включително Съединените щати и Европейския съюз, настояват за създаване на ad hoc трибунал за агресия.

Според обичайното международно право държавните глави, правителствените ръководители и външните министри са с имунитет срещу наказателно преследване пред националните съдилища, каза Райзингер Корачини.

Ето защо трибунал, който би могъл да преследва руския президент Владимир Путин за агресия, трябва да бъде нов международен, основан на източник на международно право чрез многостранен договор.

Източник: „Дневник

 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече