Поводи за кавги не липсват: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заядоха заради флашките към машините

0

Изглежда поводи за идейни спорове между политиците липсват, след като схватките в предизборната кампания опряха до въпроса за флаш паметите към машините за гласуване. Кандидати на водещите политически сили се хванаха за гърлата дали флашките трябва да се използват за проверка на изборните резултати или не.

След изборите държавното дружество „Информационно обслужване“ няма да използва данните от флашките, за да коригира евентуални грешки в протоколите с резултатите от вота. Така фирмата е инструктирана от Централната избирателна комисия (ЦИК). Флашките загубиха ролята си в контрола на резултатите след промените в Изборния кодекс, които „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС прокара в парламента м.г. Сега данните, записани на тях, ще бъдат качени след вота на сайта на ЦИК, заедно със секционните протоколи – който иска, да си проверява.

ПП-ДБ обаче пратиха отворено писмо до ЦИК на 20 март, в което настояха, че паметите на машините трябва да се вкарат в употреба, когато в районните избирателни комисии преглеждат протоколите за грешки. От коалицията се позоваха на решението на столичния административен съд от февруари т.г. С него беше отхвърлен съставеният от ЦИК образец на секционен протокол, а според ПП-ДБ съдът е указал на изборните комисари да използват електронните данни.

На това реагира кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той беше председател на правната комисия в предното Народно събрание, през която, по един наистина възмутителен начин, бяха прокарани промените в изборния закон. „Ще обясни ли някой на тези фанатици, че флашките вече ги няма. И че те няма да манипулират повече избори? Дотук бяха!“, написа с неприкрита ярост герберският юрист във Фейсбук.

В отговор Божидар Божанов – кандидат от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление, призова Чолаков на дебат за флашките. Именно Божанов стоеше зад отвореното писмо на коалицията, в чиито листи се състезава, до ЦИК. Когато „хартиената коалиция“ налагаше безобразните си изборни промени, герберските депутати търсеха бившия министър, за да им помогне да напишат по-прецизно собствените си текстове, засягащи употребата на информационни технологии в изборния процес.

Сега Божанов се обърна задочно към Чолаков: „Може би не сте обърнали внимание, но флашки има в кодекса. Записващо техническо устройства се казват. Да, те не са водещи при определянето на резултата, водещото са какво преброят хората. Но машинните данни могат да се ползват за контрола. Защото е човешко да се сгреши и трябва да има как да се поправят тези грешки без главоболия.“ И иронично добави: „Махнахте машинните протоколи. Вече може да сте спокойни, Терминаторът няма да открадне изборите.“

Засега няма отговор на поканата за дебат.

КАКВО КАЗВА ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС

В закона е записано, че при гласуването „гласът на избирателя, след потвърждаване на избора, се визуализира на екрана на устройството за гласуване и се записва на записващо техническо устройство“. Последното е именно флаш паметта на машината. Такива има два броя към всяко устройство, които, след края на изборния ден, се предават от секционните избирателни комисии в районните, заедно с бюлетините и другите изборни книжа. Текстовете в кодекса, които засягаха прехвърлянето на данните от флашките, бяха отменени от „хартиената коалиция“.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече