Кой купува гласове? Корпоративният вот изпреварва предаването на пари

0

Корпоративният вот е водещ спрямо този на предаването на пари от ръка в ръка, каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред БНТ.

По думите му МВР не действа като репресивен орган, а си върши работата.

Този път има значително повече оперативна работа с криминалния контингент, който участва в изборите. Засили се в пъти тази работа и резултатите са на лице, посочи Демерджиев.

„Всеки, който е заловен в България по дефиниция казва, че е репресиран. За добро или за лошо, някои от задържаните са членове на политически партии“.

Според вътрешния министър хората, които се опитват да манипулират нагласата на избирателите, са изключително изобретателни.

„Корпоративният вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка в ръка. Очевидно засиленото полицейско присъствие възпира този процес по директно предаване на пари и се търсят начини да бъде заобиколен или плащането да бъде отложено във времето или пък да няма директно плащане, а да има обещания за нещо друго или различно. Активни са някои общински управи по места, активни са някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители – така, че всички тези процеси ние ги следим„, обясни министър Демерджиев. 

Той каза, че правомощията на МВР се свеждат до опазване на обществения ред, охрана на машините за гласуване и материалите, които се превозват до всяка една РИК и от там до СИК-овете.

„Силите са подготвени и няма никакви притеснения по отношение на изборния процес. Новото тази година е, че много активно ни подпомогна Министерството на отбраната при опазване на границата. Можем да включим значителни сили на жандармерията, считано от днес и те ще започнат интензивни полицейски операции на територията на цялата страна – превантивни, насочени към изборния ден“, обясни Иван Демерджиев.

По отношение на нелегалната миграция вътрешният министър каза, че на цялата територия на страната се издирват и залавят нелегално влезли в страната.

„Миналата година имахме рекорден мигрантски натиск – това са опитите да бъде незаконно премината българската граница. Те бяха над 168 хиляди за м.г., а няколко години по-рано рекордът беше 90 хиляди, за да се направи разграничението. За първите три месеца на тази година има 45% ръст в тези опити. В сравнение с първите три месеца на тази и м. г. имаме 40% спад на тези хора“, уточни Демерджиев.

Той посочи още, че Европа дава изключително висока и обективна оценка на процесите, свързани с миграционния натиск по всички външни граници на съюза:

„Европа нямаше никакво намерение да финансира българо-турската граница, когато постъпих в мандат. Многократно поставяхме тогава въпроса – отговорът беше, че няма такива средства и възможности. Това изключително висока оценка – посочването на тази граница като приоритетна не с цел да ни се помогне на нас, а с цел да бъдат оценени усилията, които положихме“.

„Гранична полиция“ е набелязала мерките по техническото обезпечаване на границата. Освен средствата от ЕК са заделени и вътрешни средства за опазването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече