На лов за изборни нарушения: Доброволци и организации се готвят за деня на вота

0

Тази година още една организация ще добави своя принос към гражданските усилия за проследяване на изборния процес с цел да бъдат предотвратени изборни нарушения, измами и манипулации.

Създаденото през януари „Обединение за честни избори“ (ОЧИ) се специализира в сравнение и анализ на данни, за да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са индикатор за купен вот или друг вид измами.

ОЧИ са идентифицирали 1700 рискови секции в страната, а в около 150 от тях, които са изключително рискови, ще бъдат изпратени наблюдатели.

„Рискови са секции, които проявяват необичайно поведение – рязък скок или спад в активността, променят си поведението от избори на избори, имат висока концентрация на преференции или вотът е крайно различен от този в секциите около тях“, каза пред Mediapool Никола Тулечки от сдружение „Данни за добро“, което е част от ОЧИ.

Освен това по време на кампанията от ОЧИ подканиха партиите да подпишат пакт за честни избори, но само три формации се озоваха

Платформата „Ти броиш“ за пореден път организира доброволци, които да наблюдават как протича гласуването в изборния ден. Целта е да се покрият всички секции в страната и в чужбина.

„Доброволците винаги са били много значима част от изборния процес, но сега отговорността им е още по-голяма. Последните изменения в Изборния кодекс са предпоставка не само за затруднения в отчитането на резултатите, но и за много манипулации“, каза пред Mediapool Александра Асенова, която сред основателите и главни координатори на платформата „Ти броиш“.

„Институтът за развитие на публичната среда“ (ИРПС) има доста натрупан опит през годините с наблюдение изборния процес в цялост – от обсъждането на изборните правила, през мониторинг върху работата на отговорните за организирането на вота институции и проследяване на кампанията, до наблюдение на това как протича самият изборен ден.

Институтът освен това от години прави редовен мониторинг на разходите, които партиите отделят за медийна реклама по време на предизборната кампания.

„В настоящата кампания в голяма степен се поставя фокус върху т. нар. „контролиран вот“ и действията на МВР в тази връзка. Това са теми, които са доста привлекателни за медиите и техните репортажи. Според нас обаче, от значение е да се обърне внимание на тези, които поставят избирателите под натиск, и причините това явление да се повтаря в кампаниите в страната“, каза Ива Лазарова от ИРПС пред Mediapool.

Да извадиш на показ рисковите секции

За да идентифицират рисковите секции, от ОЧИ използват данните от всички избори, проведени от 2011 година у нас.

„ЦИК споделя цифрови версии на секционните протоколи. Ние ги сваляме всички тези данни за всички избори от 2011 г. насам. Обработваме ги, така че да можем да ги сравняваме във времето. Но това не е съвсем лесно, защото всяка партия в тези данни е идентифицирана с номера на бюлетината за съответния вот, трябва да ги навържем от избор на избор, за да можем да кажем коя партия коя е. Освен това ръчно и полуавтоматично навързваме секциите от избори на избори, защото има леки размествания – има нови, които се създават, има такива, които се закриват. След като свършим тази подготвителна работа, вече можем да гледаме всяка една секция как се държи във времето и има ли необичайно поведение“, разказва Тулечки.

Анализи на рисковите секции са правени от „Данни за добро“ и от Антикорупционният фонд (АКФ) още преди създаването на ОЧИ, но идеята на новата платформа е да развие досегашните доклади по темата и да насочи вниманието към тези проблемни секции.

„Започнахме да правим тези анализи от изборите през април 2021 г. Тогава очаквахме да го правим по един път на четири години, но за две години това вече ще е петият път. Така се зароди идеята, че може би е хубаво освен реактивно да правим един анализ на рисковия вот и от това да излиза един доклад, да действаме по-проактивно и да направим едно по-широко обединение. Започнахме да се срещаме с хора, които се интересуват от проблема, да обсъждаме темата, да търсим начин да направим изборния процес по-сигурен“, сподели още Никола Тулечки.

Веднага след създаването на ОЧИ, планът е бил фокусът на усилията да са местните избори през есента. Но това се променя след насрочването на предсрочния парламентарен вот на 2 април.

„Това сега е генерална репетиция за местните избори“, каза Тулечки.

Той смята, че сега ще се натрупат достатъчно данни, за да има и един вид „наръчник“ за рискови секции по общини – какво може да се очаква, какво се е случвало, как са гласували хората там.

Сдружението ОЧИ възнамерява да държи обществото будно по въпроса за рисковите секции не само след избори, а още преди тях.

Доброволците, които следят как протича гласуването

Платформата „Ти броиш“ е събрала достатъчно доброволци Част от тях не са се записали специално за тези избори, а са хора, участвали и в предишни.

„Хората, които са участвали преди като представители в секции, отново изявяват желание да се включат и макар практически да не се записват през формата за регистрация, нашите координатори им осигуряват възможността да бъдат защитници на вота“, каза Александра Асенова.

По думите ѝ има желаещи за доброволци и сред българите в чужбина. „Имаме широко представителство на всички континенти“, допълни тя.

При самата регистрация доброволците посочват в кой избирателен район и населено място искат да бъдат разпределени, а също така дали имат възможност да пътуват и какъв предишен опит имат. „Така впоследствие, когато някой наш координатор се свърже с тях, знае къде точно ще е най-подходящо да ги изпрати“, разказва Асенова.

Има и случаи, в които цели групи хора искат да станат доброволци: „Понякога ставаме свидетели на страхотна самоинициатива – хора, които се организират по групички, и ни казват, че искат да са пазители на вота в Кърджали, например, макар те самите да са от София. Тогава координаторите ни се разбират, за да направят това възможно“.

Приоритет при търсенето на доброволци са рисковите секции. За тази цел „Ти броиш“ използва и данните на ОЧИ.

Направена и интерактивна карта.

В самия изборен ден всеки ще може да подават сигнали за нередности към „Ти броиш“, а екип от юристи ще ги обработва в реално време„Системата и приложението ни са изградени така, че да има непрестанна възможност за връзка между представителя ни в секция и екипа“, посочва Асенова.

„Ти броиш“ набира доброволци не само за покриване на секциите, но и за „валидатори“, които да проверят дали в платформата резултатите от всяка снимка на протокол са коректни и отчитането им е правилно. За целта са нужни около 800 души и се набират доброволци.

Партиите и медиите в предизборната кампания

Мониторингът на на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) за медийните реклами на политическите сили по време на предизборна кампания се извършва от 2014 г. насам и в момента обхваща около 40 медии. Целта му е да се проследи в каква степен се спазват законовите правила за публикуване на договорите между медии и кандидати.

„Информацията, която събираме и представяме, помага на всички заинтересовани от изборния процес да придобият по-ясна представа за начина, по който протичат кампаниите у нас, и за влаганите финансови средства в медийно отразяване. От отчетите на партиите знаем, че рекламата в медии е основно разходно перо в техните кампании“, посочи Ива Лазарова от ИРПС.

По думите ѝ мониторингът обхваща между 60 – 70 процента от разходите на партиите за медийна реклама. Включените в анализите медии са различни през годините. Някои от тях вече не съществуват, други са сменили собствеността си, а трети са решили да не правят политическа реклама.

„Практиката за публикуване на договорите е различна. Някои медии ги публикуват в табличен вид, други избират да приложат сканирано копие от самите споразумения. Често договорите се откриват трудно – понякога сумите се оповестяват в свързани сайтове (на юридическото лице, реален собственик на медията) или пък като новини в рубриките на самите издания. Срещали сме и практиката договори нарочно да се публикуват в нечетим формат – като снимка с лошо качество, например. Така, макар че формалните изисквания на Изборния кодекс са спазени, практически не може да се определи точната стойност на споразуменията“, разказа Лазарова.

От ИРПС посочват хроничен проблем по време на кампании – медии, които имат очевидно агитационно съдържание на страниците си, но не обявяват договори с партии.

Организацията поддържа и платформа, която се казва „Аз гласувам“. В нея е събрана информация за правата и задълженията на всеки избирател, за важните срокове в кампанията, условията и начина на гласуване, всички кандидати за народни представители, като освен това има и материали в помощ на работата на секционните избирателни комисии. В платформата са събрани и всички социологически изследвания преди и по време на кампанията.

ИРПС прави и обученията на доброволци – независими наблюдатели, които ще следят как протича изборния процес на терен.  

Автор: Симона Костадинова

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече