Ловците край Бойко Борисов са недосегаеми за прокуратурата

0

Публична тайна е, че бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е запален ловец и рибар. Любимото му хоби го свързва с прословутото ловно стопанство край Шумен „Паламара“ и неговия бивш домакин Бейзат Яхя. През 2014 г. Борисов беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в село Венец да седи до бившия шеф в горското и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя. Въпреки слуховете за нередности в управлението в ловния парк, шефовете му се радваха на пълно спокойствие от разследващите органи. Дори и новата власт, която започна разследване срещу ловната дружинка на Борисов, не успя да вдигне прокурорския чадър над „Паламара“.

ФАКТИТЕ

За евентуални злоупотреби в любимото на Борисов ловно стопанство „Сега“ писа още през 2020 г., когато Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е „Паламара“ обяви търг за продажба поземлен имот от 11 960 кв. м площ, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец. Големият парцел със сградите в сърцето на Лудогорието беше оценен на едва 81 300 лв. Оказа се обаче, че лицензираният оценител изобщо не е случаен човек, а е свързан с тогавашния председател на Управителния съвет на горското Бейзат Яхя. И двамата са управители в сдружението „Ловно-рибарско дружество „Паламара“. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков, който е депутат от ГЕРБ в последните три парламента и освен това е изпълнявал длъжността зам.-директор на стопанство „Паламара“.

Яхя е дългогодишен висш функционер на ДПС в региона и е сочен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен приятел с бившия шеф на „ЛУКойл“ Валентин Златев. Докато председателства управителния съвет на Горското, Бейзат Яхя е и три мандата поред председател на общинския съвет в с. Венец. След местните избори през 2019 г. обаче е изключен от движението за уронване на престижа на партията. Местни жители на селото твърдят, че Яхя е станал твърде близък с ГЕРБ, поради което бил изгонен от ДПС.

В крайна сметка апетитният имот на „Паламара“ от почти 12 дка беше купен за едва 83 200 лв. от фирмата „Еколес Венец“ ЕООД на функционера на ДПС в Североизточна България Бейзат Феим. Политическите връзки обаче не са единствените, които свързват продавача – горското в Шумен, с купувача. Шефът в СИДП Яхя е декларирал през 2020 г. огромно лично вземане от същата фирма. В имуществената му декларация за 2019 г. на Бейзат Яхя е отбелязана сумата 162 800 лв., която фирмата „Еколес Венец“ ЕООД му дължи на основание договор за паричен заем.

Още по-странно е, че докато ловното предприятие продава недвижимата си собственост, сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто собственик също е функционер на ДПС. Наемодателят – фирмата „Б-НАС“ ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на партията. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя лично продава на „Б-НАС“ пристройка в същата сграда, която „Паламара“ наема. Справка в имуществената декларация на Яхя показа, че и тази фирма заедно с физическото лице са в негов дълг. Дружеството „Б-НАС“ дължи на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично му дължи 107 000 лв. На практика се получава така – от една страна, ловно стопанство „Паламара“ продава изгодно имот на дружество, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас в продажбата. От друга страна ловното предприятие наема за нуждите си друг имот, но и този път от човек, от когото Бейзат Яхя има вземане.

Факт е също, че ловното стопанство „Паламара“ и местната община са любимо място за отдих на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. През пролетта на 2020 г. в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, който се стопанисва от бизнесмена Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала „Хемус“. Очевидец твърди, че Борисов, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в „Паламара“, където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от „Сега“ дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: „Не. Отдавна не ловувам“. 

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Въпреки скандалните разкрития на „Сега“ за практиките по продажба на имоти на ловното стопанство „Паламара“, прокуратурата не реагира. Разследващите органи се активизираха едва след смяната на властта, когато Министерството на вътрешните работи беше поето от бившия вътрешен министър Бойко Рашков. През февруари миналата година полицията извърши претърсвания в имоти на бившия шеф в горското в Шумен Бейзат Яхя. Бяха открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи – меча кожа, еленови рога, както и документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. В имот в с. Осеновец пък бяха намерени около 3 800 бутилки алкохол, които са били заводско запечатани, но без акциз и бандероли. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол бяха иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“, стана ясно от разследващите. 

След като прокуратурата пое разследването за пране на пари срещу Бейзат Яхя обаче делото премина през редица перипетии. Първоначално наблюдаващ прокурор беше Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, но изненадващо след това е откомандирована и е по делото е определен втори наблюдаващ прокурор, който е поискал материалите да бъдат върнати обратно в Шумен. Впоследствие досъдебното производство претърпява и трети обрат, след като по лично разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то е изпратено в Националната следствена служба. „Там имат по-голям капацитет и възможност за разследване, така че то да се направи всеобхватно, пълно и с по-голяма бързина“, обясни тогава окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов.

НЕДОСЕГАЕМИ

Личната намеса на главния прокурор Иван Гешев в разследването, което е толкова близо до сърцето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, доведе до логичния край, че престъпление така и не беше открито. Преди седмица стана ясно, че досъдебното производство за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице срещу Бейзат Яхя е прекратено. „Разследването дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата се е съобразил с това мнение, предвид, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил“, коментира шуменският окръжен прокурор Орлин Куздов пред сайта „За истината“. Той обаче категорично отказа да съобщи какви са мотивите за прекратяването на разследването срещу Яхя, като подчерта, че няма да отговори дори по Закона за достъп до обществена информация, защото според него този случай не попада в категорията на важните за обществото информации.

Окръжният прокурор все пак допълни, че част от материалите по разследването са отделени и по тях са образувани още три дела срещу Яхя. Куздов отказа да каже за какво са новите разследвания, но стана ясно, че не са за пране на пари или подкуп, т.е. най-тежките обвинения са прекратени. Разбра се, че едно от делата е свързано с оръжие и е изпратено в Районната прокуратура.

В същото време синът на Яхя – Илтер Бейзатов най-вероятно пак ще е депутат от ГЕРБ с имунитет. Той отново е на второ място в листата на партията в Шумен, като на предишните избори той беше безапелационен рекордьор по преференции в региона. На първия вот през април 2021 г. след падането на ГЕРБ от власт Бейзатов спечели успя да спечели 6800 преференции. В козлевското село Вълнари например от 401 гласа за ГЕРБ цели 400 бяха с преференция за сина на Яхя. След въвеждането на машинното гласуване обаче на миналите избори личните гласове за Бейзатов спаднаха до 2605. Тези числа обаче не успяха да накарат разследващите органи за проверят дали става дума за купен и контролиран вот в Делиормана. 

Автор: Мартин Георгиев, Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече