След изборите: ПП върви надолу, „Възраждане“ лети нагоре, Борисов лавира, БСП го играе балансьор, ИТН възкръсва, ДПС стои стабилно

0

Огромен рев предизвика напомнянето, че съм казал още доста преди изборите, че Бойко Борисов най-добре си играе картите. Но това е факт, кой спечели изборите? Ами тоя, дето ги е спечелил, най-добре си е изиграл картите.

Тук няма чувства. Има прогноза, която се е реализирала. Още по-голям рев предизвикаха думите ми, че Бойко Борисов може да събере гласове и да направи програмно правителство. Ето ви още малко от това тук. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш. Това, което ви казвам е, че Бойко Борисов може да го направи. Отделни въпроси са:

1. А иска ли да го направи? Това скоро ще разберем

2. И да иска и да може, ще ли го направи? Демек, има ли фактори, които да му попречат дори и да иска и да може да го направи. Да иска и да може все още не означава, че ще го направи. Какво може да му попречи? Ами пролет е. Кравата казва – му-у-у-у, козичката казва – ме-е-е-е, а мечките се събуждат от зимен сън. Я колко фактори и то какви.

Но да оставим Бойко Борисов. Не се съмнявам, че той ще отиграе ситуацията най-добре, в зависимост от обстоятелствата. Винаги съм казвал, че бъркат много тези, които го мислят за прост. Той не е прост. Той успешно се прави на такъв.

Караме нататък. При това без никакви чувства. През февруари дадох едно интервю, в което казах, че американската политика има голяма неудача с ПП. Което се потвърди на тези избори. Как така? ПП бяха планирани с американски замах. Те трябваше да вземат властта и да управляват години наред. Случи ли се това? Не. Ами значи е неудача.

Оставям на американските анализатори да видят, къде точно е неудачата. Те са първокласни специалисти, вече отдавна са я намерили. Няма да ви я казвам къде е, че ще се надигне рев, който ще раздроби Луната на парчета.

Какво става на изборите. Ами ПП върви надолу. Викате на един човек дядо Еконтий, ама този, когото наричате дядо Еконтий, хич не е глупав. Каза човека, че ако ПП не се преструктурират, може и да загубят общинските избори. Е, ами слушайте го, правилно ги говори.

Стигаме до „Възраждане“. Див рев и присмех срещу прогнозите на Витанов, че „Възраждане „ ще увеличава резултата си. И на предните избори – див рев, и на тези – избори – див рев.

Какво стана – „Възраждане“ увеличи резултата си и то талкова, колкото Витанов прогнозира. А сега внимавайте. Витанов си има методология и тя му казва, че при сегашните условия, докато другите се карат за кокала, Възраждане има потенциал да увеличи още резултата си. Колко е този потенциал? 22%.

Не мислете Костадинов за глупак, той не е такъв. Макар и да не знае, колко точно е потенциалът му (сега вече ще научи), той знае 2 неща:

1. Резултатът му на тези избори не е максимумът, който той може да постигнете

2. Оттук нататък обаче ще става все по-трудно да качва проценти на избори. Затова, по някое време, ще се наложи известна промяна в политиката, за да се привлекат повече избиратели.

Виждате, че пред „Възраждане“ стои нелесна задача за решаване. Имат потенциал за растеж, но ще става все по – трудно. Ако успее обаче навреме да преформулира политиката си, „Възраждане“ може да привлече допълнителен електорат и до постигне резултат от над 22% в идните години.

Костадинов го иска това. Въпросът е, ще може ли да га направи и дори и да може, дали ще го направи. Ще видим.

Следва ДПС. Човек, който наистина разбира от философия, е трудно поклатим. Когато насреща си има аматьори, от трудно поклатим става много трудно поклатим. В едно интервю преди изборите казах, че ДПС ще играе важна роля при съставянето на правителство. Дори и кравата да каже – му-у-у-у-у и козичката на даже – ме-е-е-е и да се случи чудото, наречено коалиция на първите двама. Но стига за ДПС

Идваме до БСП. Винаги съм казвал, че БСП не бива да се подценява. Колкото и процента да има, БСП е важен балансьор при наличие на два противоположни лагера с изравнени възможности. Пътят към сърцето на кака ви Корнелия се нарича ухажване. Гледаме какво правят ухажорите. Че ще им се наложи да се изръсят, няма спор.

Следва ДБ. Тук по-скоро се очаква опит за прелъстяване, не за ухажване. Президентът го направи веднъж, като ги накара да му коленичат на жълтите павета.

Без преструктуриране, ПП ще върви надолу и пред ДБ възниква класическият въпрос: Какво да се прави? Титаник със свързаните с него драми? Прелъстена и изоставена? Или нещо трето? Чакаме третото, защото нито сценарият Титаник, още пък по-малко – сценарият Прелъстена и изоставена, ще се харесат на избирателите на ДБ. Виждате какво става. Гробно мълчание. В търсене на третото и в очакване на Годо.

Остана ИТН. Джентълменски е да ги поздравя. Успяха да възкръснат като феникс. Това несъмнено е постижение. И пред тях стои въпросът – оттук нататък – накъде? Яростна опозиция с цел бавно качване на проценти на последващи избори? Тази ниша добре я запълват „Възраждане“. Влизане във властта? Или нещо трето? Ще видим.

Добре, стига за днес. Както виждате, българката политика е много интересна поне от моя гледна точка. Поразказах ви някои неща. Интересни събития ни чакат след мълчанието, по време на което трескаво се търси изход от положението. Знаете как е в животинския свят – кравите мучат, козичките мекат, овчиците блеят, петлетата се кокошинят, Мецана гледа за медец. А анакондата тихо и безшумно ще тръгне на лов. Приятно гледане.

Съвсем накрая – двата въпроса.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 257. Върви девети месец.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 361. Още 4 дни и ще стане 1 година.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

Автор: Проф. Николай Витанов

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече