Гешев вече не може да се крие в чекмеджето на Борисов

0

Колкото и да се опитват да ни убеждават, че корупцията у нас е само усещане, истината е, че тя има ясни материални измерения. Дали ще е по-тънък асфалт на пътя или нов хотел с комисионните за магистрала, кражбите се измерват в пари. Това са пачките в чували или еврото в чекмеджето. Държавното обвинение обаче не може да се похвали с разбити корупционни схеми. Повече от две години чакаме прокуратурата да стигне до дъното на нощното шкафче на бившия премиер Бойко Борисов. Това обаче няма да се случи дори и банкнотите от снимките да ударят главния прокурор Иван Гешев по челото.

Категорични доказателства

Борисов е държал евро в чекмеджето си в правителствената вила „Секвоя“, докато е бил министър-председател. Оправданията му, че става дума за колажи и фалшификати, бяха опровергани от чужбина. „Антикорупционният фонд“ цитира постановление на Софийската градска прокуратура, според което от Германия е получен отговор, че двете банкноти от снимките действително са пуснати в обращение от тяхната централна банка през 2007 г. и 2009 г., но не разполагат с друга информация за тях. С други думи, лидерът на ГЕРБ най-вероятно е държал недекларирани пари. Нищо от това обаче не беше съобщено официално от наблюдаващите прокурори, въпреки практиката на прокуратурата да разпространява публично доказателства по знакови дела, когато е в подкрепа на тезата ѝ.

Абсурдното е обаче, че разследването на държавното обвинение не е затова колко и откъде са пачките в чекмеджето на Борисов, а за незаконно използване на специални технически средства и за използването на снимките, за да заблудят орган на съдебната власт, т.е. престъпление против правосъдието. Поради тази причина от Австрия е получен отговор, че няма да изпълнят заповедта за разследване, като кажат дали другите банкноти от снимките са истински, тъй като делото е за деяния, които не са престъпление по тяхното право. Ако разследването се водеше не по тези екзотични и изначално неприложими текстове, а за потенциално корупционно престъпление, тогава проблем с изпълнението на европейската заповед за разследване не би имало.

Всъщност, дори и банкнотите да бяха фалшиви, това също би представлявало престъпление. „Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият премиер Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била фалшива, след като това също е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс. И в единия, и в другия случай стои въпросът какво правят тези пачки в чекмеджето в спалнята”, коментира бившият вътрешен министър Бойко Рашков. 

Вместо да си свърши работата обаче, прокуратурата загуби ценно време в пране на имиджа на лидера на ГЕРБ. През юли миналата година държавното обвинение опита да оневини Борисов с писмо до председателя на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, което съдъжа резултати от техническа експертиза на снимките. В нея се казва, че „доколкото анализираните файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето“. Както и че  „има разлика в резолюциите на отделните банкноти на различните снимки“.

Предизвестен провал

След като не разследва корупционно престъпление, прокуратурата поне можеше да положи усилия да събере доказателства по текстовете, по които все пак е образувано досъдебното производство – за незаконно заснимане. За целта обаче разследващите трябваше да установят коя е мистериозната „прекрасна госпожа“, както я нарече лично Борисов и ѝ даде прякора Мата Хари. Най-логичното действие беше да бъде разпитан бившият премиер, след като очевидно е наясно кой е влизал в спалнята му, за да го снима гол на леглото. Самият Борисов обаче не пожела да разкрие пред прокурорите коя е жената, направила снимките. Очевидно и те не настояха да разберат. 

Ясно е, че лидерът на ГЕРБ използва правото си да затаи истината. Но остава рискът за националната сигурност, ако ДАНС и държавното обвинение не разкрият кое е неизвестното лице с достъп до спалнята на премиера. Жената трябва да е регистрирана на входа и да е заснета от охранителните камери при влизането й. Все пак не става дума за дома на Борисов в Банкя, а за държавен имот с видеонаблюдение и охрана от НСО. Ако пък процедурите не са спазени, трябва да се провери как е допуснат пропускът от страна на държавната охрана. 

Първоначално прокуратурата твърдеше, че ще се разпита охранителите на държавния имот. „Изискахме материали от Националната служба за охрана за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души“, заяви при старта на делото наблюдаващият прокурор от СГП Боряна Бецова. Кръгът от хора обаче следва да е бил силно ограничен, тъй като експертизата на снимките показа, че те са правени на 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година и 6 февруари 2019 година.

Човекът на Борисов

Кой докладва на лидера на ГЕРБ какви доказателства са събрани по делото за чекмеджето? Въпросът трябва да вълнува прокуратурата, защото очевидно има теч на информация оттам. Борисов случайно се издаде в интервюто за bTV, че „от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска“. Той се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не е съобщавал информацията и този факт към онзи момент не беше известен. Впоследствие стана ясно, че действително от Франция има отговор по питането на българската прокуратура за еврото. Говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова обаче отговори, че не е гледала интервюто с Борисов и не е наясно с разкритата от него информация, която не беше съобщавана дотогава публично.

Към момента, когато Гешев даде интервюто си за „Капитал“, заради което Борисов се изпусна за френската банка, Гешев не е имал разрешение от наблюдаващия прокурор да разгласява материали от разследването. Интервюто му е от 20 октомври 2022 г., а разрешение да разгласява материали – след 30 ноември 2022 г., когато му е изпратена и справката за отговора от Франция. Защо и как главният прокурор е бил информиран неформално за този отговор, остава неясно.

Всичко това води до извода, че не може да се разчита на прокуратурата да доведе до край разследването за чекмеджето на Бойко Борисов. В крайна сметка това е един добър механизъм да се държи в подчинение лидерът на най-голямата политическа партия. Особено в момент, в който се търси мнозинство за съдебна реформа, която да осигури контрол върху главния прокурор. Докато Гешев си затваря очите за еврото и кюлчетата, ГЕРБ ще пасуват за законодателните промени в съдебната система.

Мартин Георгиев, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече