Вече стана ясно: Петдесетолевката за глас е по-силна от МВР и прокуратурата

0

Изминалите избори разбиха два мита. Единият е, че връщането на хартиената бюлетина ще повиши драстично избирателната активност. Другият е, че МВР се бори с купуването на гласове. Очевиден е провалът на вътрешното министерство и прокуратурата в момента, в който трябваше да покажат мускули срещу купения и контролиран вот.

Старите практики на предизборна търговия се завърнаха с пълна пара, което даде отражение и в крайния резултат.

Акциите са пунта мара

Свикнахме да виждаме шумни полицейски операции преди деня на изборите за пресичане на купуването на гласове. И този път не беше по различно. В продължение на месец преди 2 април МВР провеждаше периодично акции в няколко области – проверяваха се заложни къщи и частни адреси най-вече в ромските махали. Такива полицейски рейдове имаше в Сливен и Нова Загора, в Монтана, Кюстендил и Петрич, София и Варненско. Трудно е да се каже обаче, че действията на полицията бяха успешни. За пред медиите бяха отчетени няколко задържани лица, открити списъци с имена и големи суми, но нищо от това доведе до знакови обвинения срещу партийци, които купуват гласове. 

Вътрешното министерство и прокуратурата не пропуснаха да се хвалят и с бомбастични числа, които уж трябва да успокоят гражданите, че се работи срещу купения вот. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи през март, че се работи по над 190 оперативни сигнала за купуване на гласове. Държавното обвинение пък отчете 133 образувани досъдебни производства и над 700 преписки в цялата страна – най-много в София, Бургас и Варна. Привлечените като обвиняеми обаче били едва петима. Стана ясно и че кандидат-депутат от Пловдив се проверява за купуване на гласове в ромския квартал „Столипиново“, но към момента не е известно нито от коя партия е, нито да му е повдигнато обвинение. Медиите съобщиха и за кандидат-депутата Искро Бейков, който беше под номер 7 в листата на ДПС в Пазарджик, където водач е Делян Пеевски. Бейков е спрян от полицаи в ромската махала на града, а в колата му е открита тетрадка с пълните имена на хора от квартала, както и имена на улици. 

Не беше изненада за вътрешното министерство, че хартията е по-лесна за подобен тип манипулация. „Притесненията съм ги споделял многократно. С връщането на хартиената бюлетина активността на тези, които искат да купуват избори и да манипулират изборните резултати се повишава, но аз съм предупредил нашите структури.  Нашата активност също ще бъде значително по-висока, вниманието ни ще бъде по-голямо“, заяви Иван Демерджиев в началото на предизборната кампания. Въпреки това изненади не липсваха дори и в изборния ден. Секционна избирателна комисия в свиленградското село Момково загуби урната, в която се пускат отрязъците от машинното гласуване. Това наложи да бъде взет кашон от близкия магазин. Загубената урна бе открита чак по-късно през деня.

След вота се оказа още, че 1619 души са били регистрирани на един адрес в ромската махала в Стамболийски. Шефът на пловдивската полиция съобщи постафктум, че е започнала проверка на отдел „Икономическа полиция“, за да се установи редът на издаване на лични документи, но не стана ясно защо това не е установено преди деня на изборите.

Видими резултати

Предизборната активност на МВР може да е имала за цел да разсее съмненията за масов купен вот, но крайния резултат определено затвърди убеждението, че търговията с гласове не си е отишла. Напротив, засилва се с връщането на хартиената бюлетина. Полицията определено носи вина за неуспешната борба с тази порочна практика. Справка в протоколите показва, че в рисковите секции, където ГЕРБ загуби сериозен брой гласове с въвеждането на машинното гласуване и активността вътрешния министър Бойко Рашков по линия на купения вот, сега партията на Борисов подобрява значително резултата си.

Най-показателен е случаят с бившата хостеса и жури в модни конкурси Славена Точева, която бе трета във варненската листа на ГЕРБ. На предишните избори тя също впечатляваше с броя на своите преференциите, но този път се превърна в истински рекордьор с 10 159 бр. Личният ѝ вот е почти колкото този на четвъртата политическа сила във Варна БСП. Освен това преференциите ѝ са с близо 3000 повече, отколкото през октомври м.г., когато събра 7360, а на по-предните избори резултатът ѝ е дори по-нисък – 3413 бр.

МВР сложи качулката след дъжда и обяви, че ще разследва съмнения за търговия с гласове. Това обаче трябваше да бъде свършено от вътрешното министерство много преди изборния ден. „Ами плащат. По 50 лв. дават и гласуват. Тук последните години се заселиха и много хора, така че има“, разказа пред „Капитал“ жител на село Калиманци – мястото с най-много преференции за Точева. Там през октомври тя получи 120 преференции при 149 гласа за ГЕРБ и общо 257 гласували. Сега спечелите от нея преференции са 121. До ден днешен липсва правдоподобно официално обяснение за неудържимия възход на неизвестната довчера млада дама, която е очаровала гласуващите главно във варненските села.

Точева обаче не е единствената с необясним ръст в преференциите. Бившият лесничей в любимото на Борисов ловно стопанство „Паламара“ Илтер Бейзатов също подобрява личния си резултат в Шумен, където беше под номер 2 в листата на ГЕРБ. На изборите през октомври м.г. преференциите му бяха 2605, а сега са 3173. С над 2000 преференции повече е получил и Георги Станков от Хасково, който стана известен през 2018 г. със снимка от рождения си ден, на която духа свещ на пищна двуетажна торта със златна глазура, посипана щедро с 500-еврови пачки от захарно тесто. На второ място в листата на ГЕРБ Станков събра този път 6738 лични гласове, докато през октомври броят им беше 4617.

Битката с купения вот по никакъв начин не се отрази и на сина на кмета на Симитли Апостол Апостолов. 34-годишният футболен съдия Стефан Апостолов е дългогодишен депутат от партията на Бойко Борисов и по традиция заема последното място в листата на ГЕРБ в Благоевград. Въпреки че толкова време топли парламентарното кресло, младият мъж не е известен с активна законодателна дейност и писане на законопроекти. Вместо това Апостолов нашумя през 2018 г., когато излезе на парламентарната трибуна да чете текстове от закона, но шокира със сричането си. И сега Апостолов впечатли с преференциите си, които са 7020. На изборите през октомври той отчете 7357 преференции.

Ромите пасуваха

Може да се каже, че шумните полицейски акции успяха да респектират единствено жителите на големите ромски махали в страната. Това, или партиите тотално са се отказали да купуват гласове в тези квартали, за да не рискуват, като привличат внимание. И този път много малко от избирателите в „Столипиново“, „Факултета“, сливенския „Надежда“ и „Максуда“ във Варна отидоха до урните. Там средна избирателна активност беше под 15%. Все пак победители в тези махали остават ГЕРБ и ДПС, които получиха почти равен общ брой гласове – съответно 1632 и 1677.

Махалата в Ихтиман, която на последните избори пренареди листата на ДПС за София-област и вкара в парламента неизвестния Николай Аргиров за сметка на бившия министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов, този път гласува без преференции. Там 30% от вота отиде при ГЕРБ, а 70% при ДПС. „Мит е, че тук се плаща. Жандармерията и мен провери. Какъв е проблемът? Не съм баба Ванга, за да кажа колко гласа ще има ДПС“, казва местния ромски лидер Борис Аргиров, известен още като цар Бони, който е общински съветник от Евророма-ДПС в Ихтиман. Без да е баба Ванга още в 11 часа сутринта Бони прогнозира пред bTV, че резултатът в махалата ще е 70% за ДПС на 30% за ГЕРБ. И накрая се оказва пророк. Познава.

Автор: МАРТИН ГЕОРГИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече