Стефан Цанев: Разделението се дължи на алчност за власт и пари

0

„Имам подозрения, че на Румен Радев това му е приятно, че той не страда от това, че партиите не се разбират, не могат да формират правителство и не могат да свикат нормално НС. Другото е категорично вярно, че партиите със своето неразбирателство го карат да управлява еднолично. Това става 2 години пред очите ни“. Това коментира пред БНР писателят Стефан Цанев.

„Всеки говори това, което иска да каже, а не слуша другия какво е казал. Диалогът между глухи хора е точно това, което става днес с нашите партии, които не могат да се разберат как да поделят властта и вече пети път избираме, ходим на избори, а резултатите, разбира се, не могат да се променят – те ще бъдат все едни и същи и така може да караме още 5 години“, смята той.

Когато се води спор, ти трябва да разбереш и правотата на своя опонент, категоричен е Стефан Цанев и добави, че самохвалството е много неудобно за слушане:

„Няма нищо по-неприятно и по-противно от държавник, който се хвали. /…/ Управлявали най-добре, а сме най-зле – много интересно как от най-добро управление се получава най-лош резултат“.

Според писателя разделението се дължи на алчност за власт и пари:

„Не виждам причини за такова разделение в нашите партии. Ако се вслушате в думите им, ще видите, че те говорят едно и също, почти се покриват. Много рядко има партия, която има категорична разлика. Такава разлика има в говоренето на „Възраждане“. При другите партии аз не виждам разлика в техните цели, за които говорят – като глухи хора, които се карат, без да се чуват, че говорят едно и също“.

Все пак Стефан Цанев е на мнение, че разделението не е стигнало до народа:

„Това няма начин да не се просмуче във всички слоеве на обществото – бавно и полека. Тогава ще бъде вече страшно, ако това стане, защото това вече означава гражданска война. Засега имаме война между политиците, но не и сред хората от народа“.

Липсва ни единство, каза Стефан Цанев в предаването „Неделя 150“ и призова партиите да си подадат ръка и да намерят общото между себе си:

„Няма начин да няма общо. Общото е повече от различията. Мисля, че различията в нашия т.нар. политически елит е въпрос на себелюбие, на суета, на някаква болезнена амбициозност“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече