Борисов вече не чака края на ретроградния Меркурий, за да прави кабинет

0

Обявяването на кандидата ни за президент е съобразено с приключването на ретроградния Меркурий, сподели в далечната 2016 г. лидерът на ГЕРБ и тогавашен премиер Бойко Борисов. Това може да е било и обикновено заиграване със зрителите, но през дългия си престой на публичната сцена Борисов показа, че си сверява плановете с астрологическия календар, докато паралелно с това се появява редовно по църквите да си осигури благоволението на „Началника“.

В момента пак сме в ретрограден Меркурий и това би трябвало да не вещае нищо сигурно, добро и стабилно за договорености, постигнати в този период. Но Борисов е във вихъра на преговорите за правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“ и по два пъти дневно убеждава, как това ще е най-доброто и стабилно правителство.

След успешното договаряне на обща законодателна програма и кадрова сделка за ключовите постове в парламента, през тази седмица разговорите навлязоха в решаваща фаза. Проведена беше първа официална лидерска среща.

Борисов беше като тамада на масата. „С г-н Петков вече сме си простили, така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства каквото и да е било, да свършим хубава работа“, обърна се той към лидера на ПП и бивш премиер, който преди година разпореди неговия арест.

Благосклонността на Борисов към довчерашните му политически противници намери израз в обещанието да угоди на искането им да подкрепи правителство с техния мандат. Поиска обаче да му предоставят състав на кабинета, за да го прецени. След това Десислава Атанасова уточни, че срокът е неделя, 30 април.

Остана въпросът дали Борисов блъфира и ще се реши ли на съюз с ДПС, БСП и ИТН, ако ПП-ДБ не изпълнят условието, което практически им вменява отговорността за първия мандат.

В четвъртък сутринта Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ заяви, че няма да се поддават на подобни „ултиматуми и натиск“. „По никакъв начин няма да играем с играта на ГЕРБ със сваляне на картите и ходове, които се опитват да притиснат втората парламентарна сила да направи някакви ходове, които не отговарят на нашите принципи и обещанията към избирателите ни“, заяви той по Нова тв.

Това вбеси Борисов, който посъветва ПП-ДБ да кажат на своите избиратели, „ДПС е по-приемливо от ГЕРБ“.

И докато всички мислеха, че меденият месец е свършил, преговорите между първите две сили по управленската програма продължиха. Борисов даде да се разбере, че би подкрепил и Кирил Петков за премиер, ако с ПП-ДБ се разберат за програма. Отпадна и „ултиматумът“ към новата коалиция да представи списък с премиер и министри до неделя. Борисов каза, че търпението няма срок.

Преди дни лидерът на ГЕРБ лансира нестандартна идея за управление – на ротационен принцип между първата и втората коалиция, на принципа на договорката за ротационното председателство в новия парламент.

Човек просто не може да повярва каква трансформация претърпяха всички пред очите ни само за две седмици.

Може би успешната развръзка ще трябва да изчака 14 май, когато приключва ретроградният Меркурий.

Стояна Георгиева, Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече