Борисов – гросмайстор на балканските хитрини

0

Днешният Борисов не е Борисов отпреди 2020 година. Макар вече да няма онази мощ, той продължава да владее балкански хитрини, за които ПП дори не подозират. Затова ПП-ДБ трябва много да внимават.

Ще си позволя да се намеся в дискусията покрай преговорите ГЕРБ-ПП/ДБ без излишно академично усложняване.

Положението е следното. За пръв път от много време нещата вървят в правилна посока – вършени по правилен начин от правилните хора в сравнително благоприятна ситуация. Резултатът е обаче неизвестен, тъй като имаме два големи източника на риск: непредсказуемостта на Бойко Борисов от едната страна и от другата – опасността обсъждането на принципи, политики и цели да бъде подменено с обсъждането на личности.

Защо работата върви: двете основни причини

Работата е подхваната по правилен и устойчив начин по две основни причини. Първата е, че – както и миналия път при съставянето на правителство – „Продължаваме промяната“ (ПП) успяха да наложат „западния“ подход на работа по политики в работни групи. Това нововъведение поставя политиците от различните партии в ролята на експерти, работещи заедно за постигането на обща цел. Така се избягва обичайната балканска караница между партийни ръководства, седнали едно срещу друго на масата, за разпределението на ресори и ресурси. Участието в смесени работни групи оставя на заден план лични амбиции и партийни лоялности. На тяхно място идва лоялността към групата и към нейната работна задача. Накрая, когато се произведе продукт (някаква политика), всички участници виждат себе си в него и го отстояват срещу външни нападки.

Този подход роди миналия път правителство – нещо, което местните наблюдатели, свикнали на провинциална балканска шумотевица, не очакваха. Този път са произведени трийсетина проектозакона и се работи по приоритетни политики.

Втората причина работата да върви добре е, че за разлика от изборите през октомври, този път към съвременните подходи и похвати на ПП е добавен огромният опит на „Демократична България“ (ДБ), както и тяхното добро познаване на тактиките и похватите на Борисов. Комбинацията между двете постепенно вкарва Борисов там, където да не вреди – не на последно място поради обстоятелството, че цялостната ситуация е благоприятна за подобно развитие. А именно: днешният Борисов не е Борисов отпреди 2020 година. Днешният е слаб. Не той доминира пейзажа.

Още в края на 2019 година пролича, че нещо в хабитата на Борисов се е променило в негова вреда. Обичайното тупане в гърдите и споделяне на банкянски мъдрости за живота бе заменено от видимо притеснено поведение. Така и не стана ясно какво къде се е променило, но затова пък е кристално ясно защо той днес има поведението, което има.

Войната в Украйна промени всичко и за всички. Българските политици и анализатори продължават с опитите си да се снишат зад дувара, докато отмине бурята – но тя минава през всичко. С неоспоримия си усет Борисов разбира това и знае още нещо: че когато заработят различните международни съдилища, свързани с търсенето на отговорност за войната, ще се дават обяснения. Ще трябва да се отговаря на въпроси като: „Ти, момче, докато беше премиер, какво направи, за да помогнеш или да попречиш на Путин да се подготви за войната?“. В това отношение биографията на Борисов е доста проблемна: той построи, с наши пари, газова тръба за Путин, която да заобикаля Украйна; той купи, с наши пари, два антикварни руски атомни бойлера и ги складира на едно поле; и пак той не се задейства да поиска наши пари от руснаците, когато това можеше да се случи.

Борисов има нужда от смекчаващи обстоятелства. Като например да може да каже: „Бях малък и се подведох по акъла на онази… Меркел май се казваше. После прогледнах и подкрепих некорумпирано и проевропейско правителство на вашите приятели ПП и ДБ. И даже нищо не поисках в замяна“.

Това е причината Борисов да не ни осведомява всеки ден, че е победител на изборите, а да иска да се скрие зад управление на загубилите. ПП-ДБ разбраха това и по тази причина успяват да го карат да отстъпва – всеки ден по една крачка. Той настояваше например ПП и ДБ да влязат в негово правителство, а после да говорят за политики. Заговори обаче за политики и е на път изобщо да се откаже от свое правителство. За него Кирил Петков вече не е крадец на газ, а политически лидер, с когото демонстративно търси сближаване.

Теренът на Борисов

Рискът, разбира се, е в това, че макар Борисов вече да няма онази мощ, която имаше, той продължава да владее балкански хитрини, за които ПП дори не подозират. Основното му усилие в момента е да премести разговора от политики (той такива разговори не разбира) към личности. Тук той е гросмайстор.

Да си припомним. Докато беше премиер, Борисов не разбираше защо трябва да има институции. За него управлението изглеждаше така: Главният казва какво да се прави и всички хукват да го правят. Също така той не разбираше, че може да съществуват проблеми, които да са обективни – да не са се случили поради волята на някой човек. За Борисов зад всеки проблем стои човек, който го причинява. Намираме човека, въздействаме му – и проблемът се изпарява.

В случая Борисов иска да премести разговора от политики към личности, за да си представи какви проблеми биха могли да му създадат. И да започне мерки по въздействие върху тези личности. А и пътьом да вкара свои хора в управлението – тоест, целият разговор да бъде върнат към балкански пазарлък за хора и ресори.

В никакъв случай ПП и ДБ не бива да му позволяват да премести разговора от принципи, политики и цели към личности, ресори и ресурси. Това е негов терен. А неговият терен би трябвало да изглежда така, както изглежда в последната седмица: свиваща се шагренова кожа, като от известния роман на Балзак.

Проф. Евгений Дайнов, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече