От съчувствие до подозрение: Политическите реакции след взрива

0

Взривът срещу колата на главния прокурор Иван Гешев предизвика разнопосочни реакции сред политическите сили. Отделно, в негова защита на много места в страната излязоха обвинители. Магистратски организации и Висшият съдебен съвет (ВСС) пуснаха декларации, заклеймяващи случилото се.

От ГЕРБ съчувстват

„Това е чудовищен акт. Съчувствам на Иван Гешев, на семейството му“.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата. Той посочи още, че самият бил потърпевш от подобно нещо, защото срещу някогашната му приятелка Цветелина Бориславова имало бомбен атентат. Бившият премиер заяви, че знае какво изпитват семействата. Малко по-късно той се съгласи изцяло с тезата на прокуратурата за терористичния акт.

„Съгласно теорията за терористичен акт всичко е изпълнено. Създава хаос, създава страх, насочено е срещу хора, семейство“, коментира Борисов.

Той заяви още, че не е запознат с разследването и затова може да каже само, че партията осъжда такива действия.

„Опитът за атентат срещу главния прокурор е акт срещу държавността и националната сигурност на страната“, написа във фейсбук лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му няма значение „кой персонално изпълнява служба като държавен орган, в случая атаката е срещу орган на държавната власт“. „В момента е необходимо не да се говори, а да се действа бързо, решително и категорично в защита на държавността. Ние от ДПС призоваваме компетентните органи и институции в държавата да предприемат всички необходими действия и извършителите да бъдат задържани и осъдени“, добави Карадайъ.

От ДБ подозират

„Убедени сме, че този опит за атентат има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата, в случая – главния прокурор“.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„Като видите снимките, трябва да си направите изводите“, каза още той, но не влезе в подробности.

„БСП осъжда посегателството срещу главния прокурор, което възприемаме като посегателство срещу институцията. Настояваме за бързо и резултатно разследване и наказания за виновните. Изразяваме загриженост от опасността за задълбочаваща се дестабилизация на институциите. Настояваме за въздържане от крайни политически позиции и действия, които биха допринесли за създаване на атмосфера на страх и несигурност в обществото“, заявиха пък от БСП.

Президентът Румен Радев каза, че всяко посегателство срещу който и да е гражданин е недопустимо, а тук става дума и за представител на институция.

Нас не ни е страх

Междувременно във вторник сутринта магистрати и съдебни служители излязоха на мирен протест под наслов „Нас не ние страх“, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

В София говорителят на главния прокурор Сийка Милева държа реч.

„Ако се налага всеки ден ще бъдем тук – пред Съдебната палата, докато не реагират държавата и отговорните институции, за да защити сигурността на семействата ни“, заяви тя.

От Асоциацията на прокурорите излязоха с декларация, в която нарекоха случилото се „терористичен акт“ и „смъртоносно покушение“.

В декларацията на ВСС взривът бе определен като „безпрецедентна дързост“ и посегателство срещу държавата, пише „Медиапул”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече