Фандъкова си отива, скандалите не! София е сключила с разследвана фирма договори за 22 млн. лв.

0

През отиващия си четвърти мандат на кмета Йорданка Фандъкова – от началото на 2020 г. до март 2023 г., Столична община е сключила със скандално известната своя фирма „Софекострой“ 33 договора за общо над 22,1 млн.лв. Това показва справка, публикувана от „Московска“ 33 във връзка с питане на общинския съветник Грети Стефанова от „Демократична България“.

В документа не се дава информация каква част от контрактите са сключени без общината да е обявила обществени поръчки и без „Софекострой“, която до началото на 2021 г. се наричаше „Чистота Искър“, да е имала конкуренция да получи средствата. Наблюденията обаче показват, че вероятно всички договори са сключени чрез директно възлагане. 

През въпросния период най-скъпият контракт е на стойност 8,2 млн. без ДДС, който София сключи с „Чистота Искър“ през 2020 г. за почистването и поддръжката на паркове, градини и зелени площи към транспортни трасета. Следва подновеният през 2021 г. договор за същите дейности, за което заплащането е почти 4,6 млн. без ДДС. На трето място по стойност са дейностите по закриването и рекултивацията на депото в Суходол – I етап, за които общинското дружество получава 2,3 млн. лв.

Както и в много други случаи, свързани с „Чистота Искър“, в отговорите на Фандъкова липсва информация с кои външни фирми дружеството има договори и в какво се изряват услугите, които то получава от тях. Най-общо се казва, че „извършените разходи за услуги, предоставени от външни лица, се отчитат счетоводно по икономически елемент „Разходи за външни услуги“. В тази група разходи се отчитат разходи за: съобщителни услуги, топлоснабдяване, застраховки, абонаменти, консултантски услуги, наеми, охрана, ремонти и поддръжка и др., в зависимост от приетата от предприятието счетоводна политика“. 

До началото на 2021 г. „Софекострой“ се казваше „Чистота Искър“, като с това име фирмата се прочу с множество данни за крупни злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството й е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания „Грийн партнърс“. Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка. Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на „Чистота Искър“ „навъртели“ над 3000 км. по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Eдва след направените разкрития Фандъкова реагира и съобщи, че тогавашният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Резултати от проверката няма и до момента.

Въпреки рокадата съмненията, че „Чистота Искър“ служи като кутия за прехвърляне на общински пари към частни структури, не бяха разсеяни от управляващите в София. Отчетите на дружеството за 2020 и 2021 г. показаха, че „Софекострой“ продължава да дава милиони на външни фирми, без да предоставя информация в какво се изразяват предоставените й услуги, както и кой й ги предоставя. Следващият директор на фирмата Цветомир Жеков, който е бивш районен кмет от ГЕРБ на „Изгрев“, отказа да предостави информация по темата с оправдание, че въпросните данни представлявали търговска тайна. В същото време от отчетите стана ясно, че „Софекострой“ е на загуба и при новото си ръководство. 

През тази зима Жеков поиска да напусне поста си и фирмата преди изтичането на мандата му. Първоначално от ГЕРБ искаха оставката му просто да се гласува, но след натиск Столичният общински съвет реши на „Чистота Искър“ да бъде направена ревизия за периода на управлението на бившия районен кмет.  На негово място в „Софекострой“ бе назначен Стойчо Томов, който преди това бе в управата на друга общинска фирма- „Пазари Запад“. Томов е известен и като председател на районната организация на СДС в район „Изгрев“. На местните избори през 2019 г. той бе в листата на ГЕРБ-СДС за общински съветници в София, но не се класира. 

Източник: „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече