„Добрите“, „лошите“ и главният прокурор: Отстрел или алиби?

0

Оказа се, че над българския главен прокурор все пак има и друг освен Господ. Политиците, Онези-които-си-го-избраха. Джанката, която остава незасегната от всеки взрив, бил той фалитът на КТБ, къща в Барселона или офшорни сметки за мръсни пари. За първи път те обявиха, че искат той да напусне, макар едва да е преполовил 7-годишния си мандат.

Да, би било третото такова предложение за последните две години – Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предишните две, подкрепени единствено с по два гласа от съдийската колегия. Да, няма и дума за смяна на ВСС. Но и ВСС, и Гешев са функция на едни и същи интереси. Това пък от своя страна води до опасността настоящият ВСС, част от който е с изтекъл мандат, да избере и новия Гешев, селектиран от същите Онези.

Отстрел или алиби

Белязан ли е за отстрел обвинител №1, или публичните заявки от ГЕРБ и ДПС са алиби, чрез което да мотивират пред обществото едно съвместно управление? Знакови лица от двете партии попаднаха в двата списъка на санкционирани заради корупция по Глобалния закон „Магнитски“, а и ГЕРБ, и ДПС досега са се противопоставяли на съдебната реформа и са я шиканирали. Но скритият мотив зад оттеглянето на подкрепата за Гешев може да е именно препятстването на дълбока конституционна реформа, свързана и със статута и правомощията на главния прокурор.

Още преди изборите на 2 април лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше казал, че партията ще подкрепи законовите промени, осигуряващи механизъм за контрол на главния прокурор. А първата публична изява на еврокомисарката Мария Габриел като кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС тази седмица ще бъде запомнена не с призиви за твърд курс към еврото и Шенген, а със заявката за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Друга конкретика липсваше.

От Южна Африка, където е на посещение, президентът Румен Радев се усъмни доколко сериозен е внезапният порив и няма ли зад него скрити интереси – „дали е плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис, или на определен интерес на хората, които стоят зад г-жа Габриел“. Радев припомни как през 2019 г. е върнал предложението на ВСС за назначаването на г-н Гешев за главен прокурор, но с гласове от квотата на ГЕРБ във ВСС той е бил избран, как е поискал оставката на Гешев през 2020 г., но ГЕРБ са били в „колаборация с него“. Президентът заяви още: „Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси, отново единодушно.“

Анализатори и политически дейци побързаха да изтълкуват искането като адресирано към „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ), за да подкрепят кабинет с първия мандат. В действителност това няма да доведе до промяна в тяхната категорична позиция да не участват в правителство с ГЕРБ. Независимо че съпредседателят на ДБ Христо Иванов оцени предложението като „важна политическа заявка“, която се ползва с неговата подкрепа, а колегата му от ПП акад. Николай Денков припомни, че с ГЕРБ нямали различия по законодателната програма. Но и Иванов, и други от „Промяната“ се усъмниха кой състав на ВСС би се произнесъл обективно по една такава инициатива, за да има резултат. Въпреки това около тази политическа заявка би могло да се сформира тематично мнозинство.

ГЕРБ и ДПС – единогласие

Отстраняването на Иван Гешев внезапно се нареди сред най-важните политически задачи пред бъдещо преходно правителство с премиер Мария Габриел. Досега такава задача пред ГЕРБ не стоеше – имаше „съдебна реформа“, „механизъм за разследване на главния прокурор“, укрепване на „върховенството на правото“. Но наименуването ѝ от Онези-които-си-избират-главен-прокурор я издигна до приоритет наравно с бюджета за 2023 г.

Българската еврокомисарка само я озвучи: „В светлината на обстоятелствата от последните седмици първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт.“

Скоро след това ДПС откликна толкова бързо и позитивно, като че са се наговорили с ГЕРБ. Председателят на Движението Мустафа Карадайъ заяви: „Идеята е добра, защото в момента има създадено напрежение в обществото и то трябва да бъде преодоляно по един или друг начин.“

Никой политик от двете партии не уточнява какво са осветили обстоятелствата и от какво е породено моментното напрежение – дали е взривът край пътя, по който е минавал автомобилът на главния прокурор и охраната му, или противоречивите сигнали от разследващите.

 Така нареченият атентат повече го дискредитира, отколкото виктимизира, а изявленията на заместника му и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който само за седмица се обърна на 180 градуса и от пламенен защитник на Гешев се превърна в негов критик, показват, че ветровете са сменили посоката си.

„Прокуратурата да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия.“
Това заяви в позиция до БТА Сарафов, който кара своя втори мандат начело на следствието с подкрепата на Гешев и доскоро му се отплащаше с лоялност. Толкова голяма, че допусна на местопрестъпление, където преди броени часове е бил извършен атентат срещу главния прокурор, непознат човек, пристигнал току-що в страната от Израел и воден от заместника му Ясен Тодоров. Но ето че сега твърди как се разследват всички версии за инцидента, включително и за инсценировка, с помощта на екипи от МВР, и вече поиска от ВСС да освободи същия Тодоров (близък до Иван Гешев).

Шапката му е скроена

Два дни преди политиците, експерт по конституционно право и известен бизнесмен заявиха, че главният прокурор трябва да се оттегли. По bTV на 9 май доц. Наталия Киселова го препоръча, за да не се хвърлят съмнения върху обективността на разследването.

А по БНР доцентът по корпоративна сигурност Алексей Петров заяви: „Императивно Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването.“ А държавата да му помогне да си намери „друга подходяща работа“ (тоест да не се връща на предишната и след приключването на разследването, б.а.).

Петров, който рядко нарушава мълчанието си, е бивша барета, бивш съдружник на Бойко Борисов, с когото дълги години бяха в конфликт, бивш обвиняем по делото „Октопод“ и напълно оправдан, бивш съветник в ДАНС, спомогнал за създаването ѝ. Свързваната с него застрахователна компания „Лев Инс“ заведе дело за 1 млн. лв. срещу сайта Mediapool.bg заради цитат от министър в публикация за проблеми със системата „Зелена карта“. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов преди години публично обвързаха кариерата му в службите с тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

В хо́ра, който се оформя за освобождаването на Гешев, се включиха като по команда след Сарафов още магистрати – шестима от прокурорската колегия на ВСС. И те настояват за оставката на началника си пак с мотива за допуснатия до местопрестъплението израелски експерт, който не е ангажиран с разследването, но е бил там „по пряко разпореждане и преки устни указания на главния прокурор Иван Гешев“, както пишат в писмото си. Това се случва само няколко дни след като прокурори и следователи излязоха стройно на мълчалива демонстрация в защита на Гешев.

Когато „добрите“, „лошите“ и „оперативно интересните“ заговорят в един глас за оставка на главния прокурор, шапката му е скроена, а наследникът на поста вече се моделира в поне един от лагерите. Кои обаче са „добрите“, скоро ще се размие в очите на обществото. Нали в крайна сметка всички ще викат „Вън Гешев!“ и „лоши“ няма да има.

 Бюджетът за 2023 г. и освобождаването на главния прокурор могат да слепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Работата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е да не допуснат Гешев 2.0.

Автор: Емилия Млчева

Анализът е препубликуван от „Тоест“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече