Иван Гешев: Обади ми се прокурор, че е натискан да прекрати делото „Барселонагейт“ до петък

0

Главният прокурор Иван Гешев даде брифинг за медиите след поискана му оставка.

Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и за тяхната сигурност, заяви Гешев.

„Може да съм допускал грешки и това е нормално…но всичко е било само и единствено в интерес на хората и народа. Това е моята оставка, а това е химикалката“, каза главният прокурор и скъса листа с оставката си.

„Не ме е страх… не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни и в интерес на хората“, подчерта той. 

„Сега моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си може би користни интереси, а сега  го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности“, каза главният прокурор и допълни:

„Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов да стана посланик в Израел или в Турция, а евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля“. 

След като се прибрах от САЩ на летището в София снощи, получих послание, че, ако до 10 часа не си подам оставката, семейство и т.н., някой ще натисне копчето „enter“, каза Гешев, който не уточни кого подозира, че стои зад „неподписаната заплаха“.

„За мен като главен прокурор е важно, единствено важно, и ще продължа да работя за българските граждани, за хората. Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах“, обеща Иван Гешев.

„Уведомих господин Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура и към българите…В случай, че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет“, приключи брифинга Гешев.

Гешев разказа и за свой скорошен разговор:

„Получих съобщение от един мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“. Ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но господин Сарафов е казал на еди кой си и еди кой си казал на еди кой си, а еди кой си на еди кой си и той ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък. Миналия петък. Не знам дали си запознат, някакъв странен факт просто. Казах: Не съм запознат. Но понеже делото е на специален надзор, уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП, тя каза, че е получила от мен подробна справка, от която е ясно, че не може да приключи делото преди септември и прогнозния срок по ред процесуални причини и да си работя по закон“.

Главният прокурор вижда в случилото се обединение на политическата мафия и олигархията, които искат да завземат държавата и така да ощетят българските граждани. Заяви, че трябват действия, „за да бъде изметен политическият боклук“ и нарече случилото се срещу себе си и прокуратурата блицкриг.

Досега той пазеше мълчание, а през уикенда обвинител №1 се прибра от посещение в САЩ.

Припомняме ви, че преди дни, при представянето на приоритетите на ГЕРБ-СДС, кандидатът за министър-председател Мария Габриел каза, че освобождаването на Гешев ще бъде една от първите задачи пред бъдещия министър на правосъдието. Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента, макар с различни нюанси.

По-късно шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха искане за освобождаване на главния прокурор.

Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на съдебната власт като е наредил мистичният израелски контратерорист да се включи в разследването на атентата срещу него, който бе в началото на май.

Процедурата за неговото отстраняване е 7-дневна и започва да тече, след като той получи документите, с които се иска освобождаването му.

За отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор са нужни 17 гласа „за“ във Висшия съдебен съвет.

По закон ВСС се състои от 25 членове, но към момента членовете са 22-ма заради подадени оставки и непопълнени квоти, тъй като настоящият съвет работи с изтекъл мандат от 3 октомври миналата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече