Румен Радев: Не е нормално да има политическа намеса в работата на прокуратурата

0

Скандалът между магистратите от последните дни хвърля сянка върху съставянето на коалиция, отчете президентът Румен Радев.

„Не коментирам втори и трети мандат, преди да е изтекъл първия, но следваме строго Конституционната процедура. Бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма. И аз очаквам, ако ще се изгражда такъв кабинет, той да следва именно тази ясна посока. Но, диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието на гражданите.“

Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не е нормално, каза още Радев пред журналисти по повод последните трусове в съдебната власт. Той не коментира трябва ли да се смени главният прокурор като подчерта, че по-важен е Висшият съдебен съвет.

„Говоря от три години, че има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт..(…). Не искам да спекулираме с всякакви хипотези. Има нещо много по-важно от личността на Иван Гешев – това е Висшият съдебен съвет (ВСС). Органът, който кадрува и който взема решения“, добави държавният глава.

Радев подчерта, че оттам зависи всичко.

„Надявам се, че след всичко, което излезе наяве за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт“, каза президентът.

Според държавния глава Народното събрание е абдикирало за проблемите в съдебната власт.

Попитан добра ли е идеята правомощията на служебните правителства да се ограничат само до организиране на избори, каквато идея лансираха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ той отговори:

Няма проблем, стига редовното правителство да не завещава тежки кризи на служебното. Стига да има компетенцията да пише закони, а не да не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост и после всичките закони да ги прави служебното правителство. Също да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство“.

В отговор на въпрос относно изявлението на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски по адрес на България, Радев посочи, че през 2021 г. е поставил проблема за правата на българите там.

Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство – недопускане на дискриминация. Но виждате, това е процес, насаждан от десетилетия, това е цяла докрина, основана на антибългарска идеология и явно отнема време докато Република Северна Македония застане сред демократичните държави“.

Румен Радев каза още, че ръководството на РСМ трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава, държава, в която по българските клубове не се стрелят и не се палят, българите в тази държава не са подлагани на системен тормоз, на физическо насилие и на режисирине на съдебни процеси. Ръководството на РСМ може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в Конституцията си, каза президентът.

Според него „няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави, а там са учебниците по история, там е е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините“.

По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

„Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци – има. Но тези хора имат пълни права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани процеси, няма палене, стрелби, няма побоища. Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да се кандидатират, да заемат всички изборни длъжности в нашата страна“, каза държавният глава. „Те имат пълните права, никой не ги ограничава и не ги преследва. Това е голямата разлика и тя трябва да се проумее. Докато българите в РСМ са подложени на системен тормоз“, изтъкна Радев.

Държавният глава участва днес на Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни, която се състои днес в София.

„Градената с десетилетия архитектура за сигурност в Европа е в разпад, а това може да отключи процеси на дестабилизация, особено в нашия регион, който е съседен на войната в Украйна“, заяви държавният глава на форума.

Според него агресията на Русия срещу Украйна доведе до драматични промени в средата за сигурност. Налага се цялостна трансформация на модела на отбрана, на гарантиране на колективна отбрана, а в същото време ресурсите и времето за действия са ограничени, добави той.

Избраната тема тази година е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз (ЕС) направления за сътрудничество – „Регионална военна свързаност и военна мобилност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на иновативни пътища за интегриране и коопериране“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече