Чужди медии >> България: Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията

0

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ дори говори за „сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“. Ето по-важното от двете публикации.

„Дългогодишният премиер Бойко Борисов води кална битка с бивш свой съюзник, която позволява да се хвърли поглед в дълбочина. България изцяло оправдава репутацията си на държавата от ЕС с най-големи корупционни проблеми“, пише Фолкер Пабст.

Гешев и Борисов – вече като опоненти

НЦЦ прави обзор на важните политически събития от последните години в България – в това число на протестите от 2020 година, когато хиляди хора излязоха по улиците, за да искат оставките на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Тогава се заговори и за „държава на мафията“, припомня още швейцарският ежедневник. Изданието посочва и това, че петте досегашни парламентарни вота в рамките на 2 години така и не доведоха до стабилно управление.

„Сега се задава нова кулминация в постоянната политическа драма“, пише НЦЦ. Изданието уточнява, че Гешев и Борисов отново са в центъра на вниманието, този път обаче като опоненти. „Борисов е готов да жертва главния прокурор, за да се върне отново на власт, но последният не желае да се примири с това, пише авторът. В държавата на мафията се стигна до сблъсък на кръстниците“, коментира швейцарското издание.

Бомбен атентат с много въпросителни

„Нойе Цюрхер Цайтунг“ разказва и за предполагаемия бомбен атентат срещу Гешев от началото на месеца. Изданието обръща внимание на противоречията в официалната версия и на съмненията в нейната достоверност. Цитиран е авторът на ДВ Веселин Стойнев, който повдига пита: „Нима Гешев не е от добрите, щом лошите искат да го убият?“.

НЦЦ се спира и на изключително широките правомощия на главния прокурор в България: „Той на практика е недосегаем по време на седемгодишния си мандат. Това го прави ключова фигура за преследването на политически престъпления – ако той пожелае.“ Същевременно прокуратурата отдавна е подозирана в пристрастие – много случаи остават неразкрити, а в същото време има политически мотивирани производства, продължава вестникът.

Според изданието има и друг политик, освен Бойко Борисов, за когото се твърди, че се е възползвал от избирателното преследване на прокуратурата – медийният магнат Делян Пеевски от ДПС. НЦЦ припомня, че той е бил санкциониран от Вашингтон по закона „Магнитски“, но продължава да прави бизнес в България.

Имиджът на Борисов и Гешев

Швейцарският вестник отбелязва, че Борисов досега не е проявявал интерес към реформа в съдебната власт, защото – както се предполага – е извличал ползи от селективната работа на прокуратурата, оглавявана от Гешев. Чак сега бившият премиер за пръв път показва известна готовност за реформи, отбелязва изданието, но споменава и за намеците на главния прокурор, че разполага с разследвания, които биха могли да оповестят деликатни детайли за бившия му съюзник. Като примери за това се посочват аферите „Барселонагейт“ и снимките от спалнята на Борисов.

За имиджа на ГЕРБ и Борисов става дума и в статия на авторитетния германски надрегионален вестник „Франкфуртер Рундшау“. Авторът Томас Розер пише, че по времето на своето управление ГЕРБ си е спечелил „съмнителната слава на близка до олигарсите партия с процъфтяваща корупция и политически направлявано правосъдие“. С номинацията на Мария Габриел, която се ползва с добра репутация в Брюксел, Борисов наистина е успял да покаже необременен кандидат за министър-председател, смята изданието.

Ще има ли правителство

Въпреки това не е сигурно дали ГЕРБ ще може да състави правителство. „Франкфуртер Рундшау“ отбелязва по-нататък, че от Габриел се очаква да изведе страната от цикъла на повтарящите се избори, но че тя среща големи трудности с намирането на мнозинство за правителство. „От либералния антикорупционен алианс ПП-ДБ до проруската „Възраждане“ и социалистическата БСП – три от петте най-големи парламентарни групи засега изключват подкрепа“, припомня изданието.

Германската медия посочва, че заради войната в Украйна Брюксел и Вашингтон имат интерес от стабилен съюз между двете най-големи и прозападни сили – ГЕРБ и ПП-ДБ, „за да се изтласка руското влияние в балканската държава“.

Как ще завърши всичко това? Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ отбелязва, че след като се оказа под засилен натиск, главният прокурор Гешев внезапно е излязъл в личен отпуск. Изданието пише: „Калната политическа битка продължава. Последният епизод от този трилър все още предстои.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече