Гешев пусна запис и призна: Лъгал за оставката си, за да спечели време

0

Главният прокурор Иван Гешев призна, че е лъгал политици и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), че ще си подаде оставката, за да спечели време и да се ориентира откъде идва атаката срещу него. На пресконференция в понеделник той пусна запис на свой разговор с Йордан Стоев, член на съвета и един от шестимата, подписали се под искането за оставката му. Шефът на държавното обвинение обаче се застрахова, че не той е правил записа. Файлът стигнал до него след като бил предаден на негова служителка пред съдебната палата в София. Въпреки това той намекна, че е наясно как е направен записът, защото коментира, че имало трайна съдебна практика, че телефонът не е СРС.

Никога не съм имал намерение да подам оставка

В понеделник Гешев даде нова пресконференция, на която повтори голяма част от казаното преди седмица. Този път обаче се бе подготвил със записа и с някои нови детайли. Главният прокурор повтори, че смята взрива до колата му от 1 май за опит за убийство. Той пак се позова на заключенията на израелския експерт. За първи път коментира и версията за появяването на този специалист на местопроизшествието. Гешев потвърди лансираната от близкия до него зам.-шеф на следствието Ясен Тодоров, че израелецът бил у нас по друг повод и случайно научил за произшествието. Тогава предложил помощта си, а Тодоров се обадил на главния прокурор. Гешев обясни, че не е разпоредил, а се е съгласил на огледа от израелеца. В това нямало никакво нарушение.

Освен, че смята взрива за опит за убийство, главният прокурор смята искането за оставката му за атентат срещу държавата. Тук бяха забъркани намеренията за приемане на механизъм за разследване на шефа на държавното обвинение. Този законопроект бе приет на първо четене от парламента по предложение на правосъдния министър Крум Зарков. Гешев смята, че това е опит за овладяване на прокуратурата.

Гешев разказа, че след взрива заминал за Турция и САЩ по служебни ангажименти. През цялото време водел активна комуникация, а след като във ВСС бе внесено искане за отстраняването му, често си пишел със Стоев. Той го заблуждавал, че смята да подаде оставка.

Трябваше ми време, в понеделник видяхте защо„, заяви главния прокурор.

Миналия понеделник той театрално скъса оставката си и заяви, че остава на поста в името на българските деца.

Заблуждавах ги нарочно, никога не съм имал намерение да си подам оставката„, обясни Гешев.

Искам гаранции

Миналата неделя, ден преди да обяви, че няма да се оттегли от поста си, Гешев е имал среща в дома си със Стоев. При този разговор главният прокурор играе много добре, както сам се изрази. Той настоява за гаранции, че „няма да го треснат“ след като се оттегли от поста си. Обяснява, че трябва да е сигурен, че взривът не са му го организирали „те“, без да спомене кого има предвид.

В един момент от разговора се споменава „Бойко“ и „Банкята“.

Двамата със Стоев преговарят подробно какво предстои да се случи на следващия ден. Гешев обяснява как ще си подаде оставката и след това ще излезе пред медиите, за да изтъкне личен мотив. Стоев пък му казва, че ще трябва да говори, защото не може да се мълчи. На това главният отговаря, че ще даде интервю, в което ще демонстрира, че го е срам.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече