Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради щети за 4,5 млн. лв. от АЕЦ „Блелене“

0

Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе искане до Народното събрание за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, заради продължаване на наказателното преследване срещу него, свързано с щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ „Белене“.  

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител е обвиняем „за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай“ (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК), посочват от пресцентъра на ПРБ. 

Твърденията са, че престъплението е извършено от Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, като не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ“ ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество. Той не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката, съобразно правителствено решение от 28 март 2012 г., потвърдено и с решение на Народното събрание от 29 март същата година, а именно за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

Освен това той не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за „НЕК“ ЕАД, което предприятие е дъщерно на „БЕХ“, в размер общо на над 4,5 млн. евро, посочват още от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече