Високо напрежение: Радостин Василев пусна запис, опонентите му отговориха

0

Нов епизод от криминално-политическия трилър, който тресе държавата в последните седмици, беше излъчен в петък. Очаквано бившият министър на спорта и депутат от ПП-ДБ Радостин Василев пусна записа, за който предната вечер съпредседателят на ПП Кирил Петков „подгря“, че цели да компрометира преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за кабинет и е дело на службите и „дълбоката държава“.  За краткия запис, който пусна на пресконференция в петък, Василев обясни, че не е дело на „дълбоката държава“, а на него самия и е от заседание на националния съвет на ПП. Записът бил направен за удобство, за да не слуша досред нощите проточилото се 5 часа заседание.

На записа се чува гласът на Асен Василев за договорка шефовете на службите (ДАНС, НСО, МВР и др.) да бъдат сменени, а „имената са синхронизирани с посолството“. Кирил Петков пък е записан да казва, че е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за това как България може да се присъедини към Еврозоната, заобикаляйки правилата. И още „извадки“ от кухнята на политическия форум.

Хвърляйки тази „бомба“, Василев обяви, че напуска групата на ПП-ДБ в парламента и няма да подкрепи подготвяното правителство, напомняйки силно за акцията по напускането му на ИТН през миналата година.

Компроматът на Василев, обаче, не трогна „гърменият заек“ Бойко Борисов, който този път с охота припомни как самият той е бил „записван в тоалетни и спални“, като целта отново е била да го омаскарят и да се срине държавата. Лидерът на ГЕРБ повтори любимата си теза, че „във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира“ и излъченото няма да му повлияе за съставянето на кабинет.

Разривът в още несигурното правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ, обаче, може да да дойде от другаде, а именно: противоречия около промените в Закона за съдебната власт. Приетите в четвъртък на второ четене в парламентарната правна комисия промени със съществени редакции от ГЕРБ и ДПС приравниха освобождаването и назначаването на главния прокурор с това на председателите на върховните съдилища, което направи последните по-уязвими. От ПП дадоха сигнали, че приетите така поправки могат да се окажат пречка за създаване на правителство с ГЕРБ. Последва отмяна на спорните текстове в зала.

Междувременно ДПС, което доскоро подкрепяше и преговаряше за кабинет с първия мандат на ГЕРБ, изненадващо откри, че „нито една власт в България в момента не функционира нормално“ и тъй като съдебна реформа без промени в конституцията не може да има, трябва да бъде свикано Велико народно събрание. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ описа случващото се в последните дни и седмици с думите: „Заприличахме на анимационна държава“ и изрази загриженост как изглеждаме в очите на нашите партньори от НАТО и ЕС.

Следва продължение…

Мартина Бозукова, Mediapool

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече