Еко катастрофа! Всяка година изхвърляме над 100 хил. тона дрехи

0

Близо 15 килограма текстилни продукти е закупил през 2020 г. средностатистическият европеец и е изхвърлил около 11 кг. За една година в България се изхвърлят над 100 хиляди тона дрехи и битов текстил.

По инициатива на Българска асоциация „Кръгов текстил“ (член на БСК) различни компании се обединяват в идеята за прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор у нас.

Кръговата икономика в текстилната индустрия е нещо много повече от рециклирането, обясни пред Радио София Сирма Желева – изпълнителен директор на Българската асоциация „Кръгов текстил“ и мениджър „Устойчиво развитие“ в компания за оползотворяване на текстил.

„Рециклирането е само един от методите за оползотворяване на текстилните отпадъци. В България имаме доста добри практики“, отбеляза Желева.

Освен в идеята за прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор у нас, компании се обединяват и в подпомагане на изграждане на ефективно работеща система за разделно събиране на текстилни отпадъци в страната, каза Сирма Желева.

„Съвместно с експерти изготвихме доклад за въздействието на индустрията като цяло в страната и данните, до които достигнахме там са, че над 100 000 тона дрехи се изхвърлят всяка година в страната или това е 5 пъти колкото НДК“.

Сирма Желева каза още, че през 2019 г. са стартирали с 20 контейнера за разделно събиране на текстил, като вече в София има 180. За този период са събрани над 4500 тона текстилни отпадъци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече