Кирил Петков: Радостин Василев не действа сам

0

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков също се яви на разпит в Софийската районна прокуратура. На влизане той предположи, че става дума за заплахите срещу Радостин Василев. След разпита обаче съобщи пред журналисти, че е питан за записа, разпространени от депутата, който впоследствие напусна парламентарната група на ПП – Радостин Василев.

Петков дойде в СРП заедно с адвоката си Стоян Мадин. „Викат ме като свидетел по тема, с която всъщност още не съм запознат. Сега ще разбера по коя тема. Ако е като при Асен Василев, предполагам за заплахите на Радостин Василев, която тема той сам опроверга, така че се надявам, че ще бъде кратка среща“, заяви той преди разпита. 

И беше категоричен, че няма „абсолютно никакви притеснения“. „Това е хубавото, когато човек няма за какво да се притеснява и чувства, че прави правилните неща за всяка стъпка. Не че имаме голямо доверие на прокуратурата. Трябва да сме честни, защото виждаме, че те заемат доста силни политически позиции, играят го по едни и същи дела, хем на трупчета, хем се появяват, но в моя случай съм просто като свидетел“, каза още Петков.

„Вярвам в силата на едно истинско правосъдие, вярвам в стандартните процедури на парламента и се надявам, че следвайки тях, ще достигнем до истинско правосъдие. Едновременно с това няма да позволим прокуратурата да се използва като бухалка. Не става дума само за Бойко Борисов, а за всички възможни неща“, добави съпредседателят на ПП.

Той посочи и че е бил „умопомрачен от част от нещата, които се казаха“ в пленарната зала преди ден, и че „Весела Чернева е един от най-честните и компетентни експерти“. „Използването на нейното име вчера показва острата нужда от реформа на службите“, категоричен е Петков. 

От изслушването на шефа на контраразузнаването в пленарната зала вчера стана ясно, че ДАНС разследва съветник на български премиер за шпионаж в полза на Скопие, като досъдебното производство е свързано с вдигането на ветото пред еврочленството на Република Северна Македония. Пламен Тончев не назова името на съветника, нито в рамките на кое правителство е установен този случай, но депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов изрази предположение, че става дума за Весела Чернева. 

След като излезе от разпита, той обяви, че е питан за записа на Радостин Василев от партиен форум на ПП, а не заплахи срещу него.

„Бях разпитан като свидетел във връзка с Радостин Василев и записа. Беше съвсем нормален разговор. Мисля, че Радостин Василев не работи сам, той е просто един инструмент на службите“.

От думите на Петков стана известно, че е бил разпитван конкретно как, според него, се е случил този запис, дали Василев е записвал, как е записвал и т.н. „Аз обясних, че в платформата Zoom много ясно се вижда, ако някой записва. Това означава, че записът се е случил с устройство, което не е било свързано с платформата, а е било отстрани“, обясни съпредседателят на ПП. 

Според него целта записът да бъде разпространен сега е ясна – да не се направи правителство. „Тези, които се надяват да няма редовен кабинет, могат да са сигурни, че ние ще направим всичко възможно България да има редовно правителство, без да правим компромиси, с които да се оправдаваме“, заяви още Кирил Петков.

Петков беше призован още в понеделник, но беше извън страната. Преди ден като свидетел се яви и другият съпредседател на партията – Асен Василев, който каза, че не знае за заплахи срещу Радостин Василев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече