Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

0

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Разчитам, че от парламента най-после ще изберат квота си във ВСС – качествени хора, а не наши, ваши, близки, съученици, коментира Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България, по Нова тв. 

„Надявам се хората, които избират членове на Висшия съдебен съвет, да са си дали сметка колко е важно в този орган, който е за управление на цялата съдебна система, да влязат хора почтени, устойчиви и неподатливи на влияние”, каза още съдията. 

Определено се вижда проблем в организацията на работата на прокуратурата, твърди Куцкова. По думите ѝ трябва да се разбере защо делото „Барселонагейт” е държано „на трупчета”. Тя обаче е категорична, че понякога делата са спирани и по обективни причини.

Куцкова сподели, че е била изненадана „колко могъщ човек е този т. нар. Петьо Еврото”. Тя допълни, че никога не е допускала какво голямо влияние има бившият следовател.

Съдийката коментира и искания депутатски имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите ѝ е негово право да не се откаже доброволно от него и това в никакъв не означава признание за вина. Нели Куцкова обясни, че е правилно хората на висши длъжности в държавата да имат имунитет, за да не им бъде оказван натиск.

Според бившия председател на Съюза на съдиите в България няма кратка рецепта за това у нас да тържествува върховенството на закона. „За мен е въпрос на възпитание от ранна детска възраст да си почтен. И най-перфектните правила не вършат работа, ако не се прилагат от свестни хора”, твърди Куцкова. По думите ѝ в сектора има много такива хора, но те обикновено биват пращани „в девета глуха”. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече