Най-после! ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха за министрите в новия кабинет (СПИСЪК)

0

Окончателно е договорен съставът на кабинета с втория мандат, обявиха в специално изявление номинираният за премиер Николай Денков и Мария Габриел. Договорено е и мнозинство за изменение на Конституцията.

Правителство ще има, заявиха Денков и Габриел след 6-часови преговори между първите две политически сили. Договорени са персоналният състав и приоритетите на кабинета. В разговорите днес се включи и Движението за права и свободи, което декларира подкрепа за конституционна промяна.Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представиха проекта за редовно правителство.

Академик Денков посочи, че в 11.00 ч. в понеделник на президента Румен Радев ще бъде върната папката с изпълнен мандат за редовен кабинет.

През първите двете месец премиер ще бъде академик Денков, а от март догодина начело на кабинета ще застане Мария Габриел.

Денков заяви, че двамата с Габриел осъзнават много ясно колко трудно ще бъде през следващите дни, седмици и месеци. Нямаме никакви илюзии в това отношение, но сме убедени, че тази крачка в момента е полезна за България, коментира той. По думите му без бюджет, който да захрани всички политики, необходими за хората – пенсии, заплати, капиталови разходи, подготовка за зимата, ремонти на пътища – следващите месеци могат да бъдат изключително тежки.

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това“, посочи още кандидатът за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

„Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа“, отбеляза Денков.

Той благодари на журналистите и българската общественост за търпението, затова, че е трябвало да завършат този процес на преговори.

В разговорите днес се включи и ДПС, което декларира подкрепа за конституционна промяна. По този повод Мария Грабиел обяви:

„Както току що чухте от академик Денков, освен за състав на правителство имаме и мнозинство за конституционна реформа“.

Мария Габриел, която ще поеме премиерския пост във вторите 9 месеца, обяви програма на бъдещото правителство с 6 приоритета. Тя подчерта, че няма да има чистка в държавната администрация.

Цялата декларация за ефективна и иновативна публична администрация, прочетена от Мария Габриел, може да видите ТУК.

Габриел също така благодари на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и на ДПС, че са поставили интересите на гражданите над партийните и прочете обща декларация изготвена с акад. Денков, която цели защитаване правата на администрацията.

„Благодаря за търпението, благодаря на всички български граждани. Благодаря на акад. Денков освен за търпението и за диалога, искам да благодаря на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за това, че сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната. Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти, ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата“, каза Габриел.

„Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава“, подчерта още Мария Габриел.

Междувременно Николай Денков уточни какво са обсъждали днес с ДПС:

„Обсъждахме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в НС. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки“.

Денков обясни, че двамата с Габриел са наясно, че ще им е трудно през следващите месеци, но са убедени, че тази крачка ще е полезна за страната.

„Ако тези промени, заради които се захващаме, тръгнат в грешна посока, ние двамата сме си казали, че ще си подадем оставката, защото смисълът на това правителство е да може да работи и парламентът, за да приеме правилните закони“, подчерта Денков.

По-рано днес Денков отбеляза, че от състава на проектокабинета са отпаднали партийните фигури, които са заменени от хора с експертен профил. Той добави, че съставът на проекта за редовно правителство с втория мандат е консенсусен и подбран така, че да получи по-широка подкрепа в парламента.

Проведоха се и совалки в Народното събрание между представители на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с ДПС в търсене на парламентарна подкрепа.

Пълен официален списък с имената на министри:

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца;

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца;

Асен Василев – министър на финансите и на европейските фондове; 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи;

Тодор Тагарев – министър на отбраната;

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите и Председател на консултативния съвет за европейската зелена сделка;

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката;

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството;

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните;

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката;

Кръстю Кръстев – министър на културата;

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията;

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа;

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика;

Атанас Славов – министър на правосъдието;

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията;

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването;

Зарица Димкова – министър на туризма;

Александър Йоловски – министър на електронното управление;

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.

Официалният състав на кабинета е същият както и неофициалния с едно изключение – соченият за правосъден  министър. Емил Дечев бе сменен с Атанас Славов. Акад. Денков бе лаконичен, като уточни, че това е финалният и официален състав на кабинета и Атанас Славов е преподавател по конституционно право. Той ще участва по дебата за конституционна реформа.

Има и още една промяна. Асен Василев ще бъде министър на финансите и на европейските фондове.

Минути след обявяването на  персоналния състав на кабинета с втори мандат стана ясна първата промяна. Асен Василев няма да е вицепремиер, както беше посочено, съобщиха от двете формации (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС).

За целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Ресорът ще бъде прехвърлен към Министерство на финансите и така Асен Василев ще бъде само министър на финансите и на еврофондовете.

Има съгласие от страна на ГЕРБ за тази промяна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече