Кой ще го отнесе в „Барселонагейт“?

0

Красива манекенка и дъщеря ѝ с неизвестен баща. Луксозно имение в Барселона, купено с неясни пари от неясен собственик, в което двете живеят. Бутик, управляван от манекенката и баща ѝ, внезапно забогатял като водопроводчик. Насред този филмов сюжет – бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, омотан във връзки, които прокуратурата се кълне, че ще разплете. Нищо, че едва оня ден – след три години мотаене, се присети, че има доказателства за пране на пари и затова депутатският му имунитет трябва да бъде свален. Преди това главният прокурор Иван Гешев положи доста усилия, за да разтегне разследването до безкрай. 

Делото „Барселонагейт“ беше образувано от прокуратурата през 2020 г., с огромно отвращение и на практика държано на трупчета досега. Първо се чакаха материали от Испания. После дълго се превеждаха. След това бяха пратени запитвания до куп други държави. Правеха се ревизии, проверки, проверки на проверките и ревизии на ревизиите… То беше извадено от чекмеджетослед като лично Гешев го спомена в изявлението си на 15 май тази година, когато демонстративно скъса оставката си и обяви, че от името на Борисов е бил притискан да се оттегли.

Кой кой е в „Барселонагейт“ и най-вече – кой ще бъде жертван в тази мръсна игра?

Бойко Борисов и 1001 помагачи

През февруари 2020 г. „Ел Периодико“ писа, че испанските власти разследват дали Борисов, тогава премиер, има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Ema BGS SL.

В справка, изпратена от Испания на ДАНС по линия на Интерпол, с която „Сега“ разполага, се прави заключение, че има доказателства, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро. Тя се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания, като заключението е, че информацията е вярна. „Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата могат да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише в материалите.

„От наличните до момента данни е видно, че произходът на средствата (увеличението на капитала и прехвърлянето на бизнеса на обща стойност 2.3 млн. евро), използвани за придобиване на бизнеса, не може да бъде установен. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани в баланса на дружеството“, пишат испанците.

Капиталовите инжекции към Ema BGS SL са правени от лица, за които няма информация, която да потвърди законен произход на средствата. „Испанската фирма сменя собствениците си в кратък период, но всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България. От събраната информация и проведените разследвания може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и малолетната и българските средства, свързани с Борисов“, се казва още в доклада на испанците.

Борисов винаги е отричал да има къща в Барселона. Не е известно дали е бил обект на данъчни ревизии конкретно по този казус, но като човек, заемал и все още заемащ висши държавни длъжности, той е длъжен да подава имуществени декларации, които КПКОНПИ би трябвало да проверява за несъответствия.

Не е ясно колко пъти прокуратурата е разпитвала Борисов. Със сигурност той бе привикан на 25 май. Едва ли е случайно обаче, че точно сега той категорично отказва да си даде доброволно депутатския имунитет. Просто Борисов има от какво да го е страх. Дори и прокуратурата да няма нищо срещу него – на практика документална връзка на Борисов с къщата в Барселона няма. Косвена такава обаче би могла да се установи, ако евентуално се появят и свидетелски показания в тази насока. През годините сме се нагледали на „знакови“ дела, които рухват като кула от карти в съда заради негодни доказателства, неправилни обвинения, давност. Но ГЕРБ си отгледа не само чудовището, в което се е превърнала прокуратурата, но успя да корумпира и съда. И сега не може разчита на обективно правосъдие. Защото едно е да си клиент на МВР и да останеш 24 часа в ареста, преди прокуратурата да те отърве, както стана с Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова миналия март. Съвсем друго е срещу себе си да имаш прокуратурата, която може да те разиграва безкрайно и безконтролно. А КПКОНПИ може да се намеси със запори, възбрани и дела за конфискация. Борисов много добре познава този инструментариум. Само че този път той е обърнат срещу него.


Борислава Йовчева и „тегобите“ на луксозния живот

Двете фирми, заподозрени за пране на пари – Numin Invest SL и Ema BGS SL, са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Инвестициите са в имоти – бутик и луксозно имение в каталунския град, в което живееше Йовчева с дъщеря си Ема, на обща стойност над 5 млн. евро. Според испанците средствата са със съмнителен произход и са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции.

Управител на Ema BGS е бащата на Йовчева – Георги Йовчев. Фирмата е основана през 2013 г. През 2015 г. тя е увеличила капитала си с около 2 млн. евро. Средствата са дошли от кипърската фирма Palms Enterprises Overseas LTD. До 28 юни 2018 г. фирмата Ema BGS SL е притежавана от бащата на Йовчева и Palms Enterprises Overseas LTD. След това те продават дяловете си на испански адвокат. А накрая фирмата е прехвърлена на свързани с ГЕРБ хора, показа разследване на BIRD. Магазинът е станал собственост на Росица Велкова – бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тя, от своя страна, го е продала на бившата съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. 

Разследващите в Испания дълго време са наблюдавали къщата в Барселона и са установили, че тя се ползва от Борислава Йовчева, дъщеря й, родена през 2012 г., както и от родителите на манекенката. Справка в общинския регистър на жителите потвърждава тази информация. „Въпросният имот може да се класифицира като луксозен, намира се в скъп квартал на Барселона, разполага с частна охрана и модерни системи за видеонаблюдение“, пише в доклада, в който са приложени снимки на къщата и на бялото порше, с което Йовчева се придвижва. Детето посещава обществено училище и като негов единствен настойник е посочена Йовчева.

Полицията в Испания е следила и луксозния бутик. Установено е, че Йовчева ходи там рано, не обслужва клиенти, т.е. отговаря за управлението на магазина. Баща й също е засичан да отваря магазина и да дава инструкции на служителите.

Ema BGS SL е декларирала загуби за 2014 и 2015 г. за 1,225 млн. евро, но е собственик на ползваното от Йовчева порше. Колата, оценена на повече от 70 000 евро, е придобита с договор за лизинг през февруари 2017 г. с Banco Sabadell – разход, който е в противоречие с декларираното в годишния отчет на дружеството. Това обстоятелство на практика представлява търговски банкрут на дружеството, обясняват испанските власти.

Веднага след като за случая се разшумя, бутикът бе затворен, а къщата – опразнена и обявена за продажба.

Бойко Борисов категорично отрича да има връзка с Борислава Йовчева и да е баща на детето й. Преди време обаче бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова разказа как е помогнала на Йовчева да се установи в Дубай, защото „това е семейството на премиера, макар и той да не го признава“. След разпита си в сряда, 31 май, Бакалова обяви, че знае достатъчно за случая и че „много хора знаят за него, но сигурно се страхуват да говорят“. „Прокуратурата спеше и съм щастлива, че най-накрая се събуди. Да видим докога и как“, коментира още Бакалова. „Заплахи съм получавала и по „Барселонагейт“. Няколко пъти хора от близкия кръг на господин Борисов идваха да ме предупреждават, че това, което правя е смело, но аз имам семейство, вече две деца“, заяви Бакалова пред Нова тв.

Йовчева е разпитана от прокуратурата за първи път през ноември 2021 г. – година след образуването на разследването. Не е ясно как тя е обяснила произхода на парите за инвестициите си, както и за луксозния живот, който очевидно води. Но пък има публични данни как се е опитала да осигури баща за детето си. Няколко дни преди испанската преса да започне да пише за скандала тя се омъжва за друг замесен в „Барселонагейт“ – бизнесмена Йордан Христов, който е по-възрастен от нея с 38 години. Бракът обаче е краткотраен – разтрогнат е две години по-късно. През септември 2020 г. пред разследващия сайт bird.bg Йордан Христов определя брака си с Борислава Йовчева като резултат от грешка, без да обясни какво точно има предвид. Той не отговаря на въпросите дали бракът е фиктивен, дали е сключен под принуда и за да послужи като алиби на Борисов по разследването за пране на пари в Испания. Христов казва, че не поддържа връзка с Бойко Борисов от 20 години, а познанството му с него му е докарало само ядове. Важен детайл, споменат от Христов, е, че детето на съпругата му Борислава Йовчева не е от него. „Не е мое детето. То е преди мене. Това са лични работи,“ казва той.

Георги Йовчев, баща на манекенката, е проверяван от НАП, като се търси дали има задължения за периода 01.01.2015 г. – 31.12.2020 г. Изискана е и информация от Испания, но няма данни ревизията да е приключила. Не е ясно и дали той е разпитван от прокуратурата.

Йордан Христов и бракът по неволя

Освен че е временен съпруг на Борислава Йовчева Йордан Христов има и финансова връзка с покупките на имоти в Барселона. Според евродепутатката Елена Йончева проследяването на 1,7 млн. евро, които през май 2019 г. са постъпили във фирмата Ema BGS SL, води до трима души – Иван Саздов, управител на Tенис клуб „Банкя“ ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г., неговия съдружник Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на фирма „Ипон“, и Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“.

През лятото на 2021 г. бизнесменът Йордан Христов обяви в платена публикация до БТА, че разполага с документ от испанската прокуратура, че разследването е прекратено. Това се оказа спекулативно твърдение, защото разследването просто бе изцяло прехвърлено в България. 

НАП възложи ревизия Христов във връзка със скандала, но странно защо – само за 2020 г. Няма публична информация за резултата от нея. Не е ясно и дали бизнесменът е дал показания по делото.

Саздов, както и бившият собственик на „Лукойл“ също бяха разпитани. А срещу Златев има и ревизия, която също е с неясен резултат.

Александър Чаушев и неудобните наематели

Къщата в Барселона официално се води в капитала на фирма Numin Invest SL, която се занимава с недвижими имоти и е регистрирана на един адрес с Ema BGS SL в Барселона. Фирмата е собственост на бизнесмена Александър Чаушев, бивш директор на „ЛУКойл България“ и приближен на Валентин Златев, и партньорката му Яна Горанова. Дялове в нея обаче имат и Йовчева и баща й. Точно през Чаушев е и връзката с Борисов, която правят испанските службите.

От 2013 до 2016 г. Numin Invest SL декларира 70 000 евро загуби. Покупката на къщата в Барселона през 2013 г. е най-важната финансова трансакция за дружеството. Луксозният имот е платен с депозит от 300 000 евро и с два чека за 100 000 евро и 2,5 млн. евро. Отделно има 232 000 евро такси, вероятно платени от Чаушев и Горанова. Според испанците Numin Invest SL няма търговска дейност и следователно е само холдингова компания, създадена с цел прехвърляне на активи и капитал от трети страни. „Настоящите наематели (Борислава Йовчева и семейството й) нямат никакви отношения с Александър Чаушев и неговата съпруга и за целите на това разследване няма никакво логично обяснение на факта, че този имот служи за жилище на тези лица. Следователно най-очевидната хипотеза е, че реалният собственик на чуждите капитали не са Александър Чаушев и неговата съпруга, а някой, който има връзка с реалните обитатели на имоти“, пише в доклада.

През февруари 2020 г. Чаушев казва пред „24 часа“, че къщата е негова, а Йовчева е живяла там като наемателка и той не я познава лично. Той обяснява още, че купил къщата преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Последната му среща с Бойко Борисов е била още преди да стане министър-председател. „Работил съм преди 16 г. в „Лукойл“. Сега нямам компании, а множество постове в публични компании. Нелепо е всичко. Някакъв селски мотив виждам тук. Това е някаква политическа игра, но от слаби играчи. Нещата са смешни. Това е долнопробна история“, казва бизнесменът.

Чаушев твърди, че испанските власти са правили проверки преди сделката за къщата, включително и за произхода на средствата, и са установили, че всичко е изрядно. „Всички движения на средства са регистрирани, всички плащания са минали по банков път. Собственик тогава бе Numin Invest, която придобих с апортиране на имота“, твърди Чаушев. По думите му испанското законодателство изисквало всеки собственик на имот да има договор с управител на собствеността. „При сключването на договора ми бе препоръчан Георги Йовчев като човек, който живее в Барселона, говори испански и познава нормативните изисквания. Той пое ангажимент да поддържа имота и да заплаща всички разноски по него, да полага грижи като добър стопанин. Не познавам Борислава Йовчева“, уверява бизнесменът през 2022 г. И допълва, че „къщата вече е продадена, а компанията Numin Invest е в ликвидация“.

НАП направи ревизия на Чаушев, но не е известен резултатът й. Не е ясно и дали прокуратурата е разпитвала Чаушев по „Барселонагейт“.

Иван Гешев и терзанията на един главен прокурор

Притиснат до стената на уволнението си, главният прокурор Иван Гешев изстреля един от основните си куршуми – „Барселонагейт“. Дали обаче ще уцели заек, е трудно да се каже. Професионалната му биография досега не дава особени надежди. Обвинител N1 е силен на думи, но нефелен на дела. Нито едно от делата от обществен интерес, шумно започнати по негово време, не е приключило с убедителен резултат в съда. Ситуацията се усложнява и от силно политизирания привкус на сблъсъка, и от високия залог за двете страни.

За обществото обаче е важно да получи отговор на един простичък въпрос – замесен ли е един български премиер в пране на пари? И ако да, ще има ли справедливо възмездие? Това ще е тестът дали правораздавателните институции у нас изобщо могат да раздават правосъдие.

Доротея Дачкова, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече