Мощно земетресение удари Пловдив, хора излязоха уплашени

0

Силно земетресение разлюля Пловдивско в 15.26 часа, а жителите на града под тепетата излязоха изплашени по улиците. По данни на Геофизичния институт на БАН силата му е била 4,8 по Рихтер, а според Европейския сеизмологичен център – 4,9 по Рихтер.

Епицентърът му е на 15 км югоизточно от Пловдив, на 3 км от Асеновград и на 146 км от София. Шест минути по-късно е последвал втори трус на същата дълбочина, но по-слаб – 2,1.

Към този момент в оперативния център на РДПБЗН няма получени сигнали за нанесени щети от двата  труса. Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града. Към този момент ситуацията е спокойна.

Евакуирани са всички общински служители в Пловдив, съобщиха от местната администрация. Служителите на община Пловдив, които обитават бившия партиен дом, още преди 16 часа са били пуснати да си ходят, като са били инструктирани да не използват асансьора на 12-етажната сграда.

По непотвърдени данни е евакуирана и хуманитарната гимназия в Пловдив

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, но няма пострадали, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на читалището и кметството, които са в близост. И в Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за поражения по сградите.

Трусът е усетен в много други населени места в района, като има данни, че е усетен дори от софиянци по високите етажи в столицата. В социалните групи заваляха сигнали, че трусът е усетен също в Сандански, Благоевград, Хасково и др. 

Районът на Пловдив е сеизмичен район. Това е умерено силно земетресение и този магнитуд предполага да има вторични трусове, заяви пред БТА доц. Петя Трифонова – заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН). 

Местни жители сравняват усещането за труса с такова от взрив. „Някой има ли представа какъв беше този взрив, който се усети в Тракия и беше съпроводен от ударна вълна? Всичко се разлюля като при земетресение“, пише потребителка в групата Plovdiv Live.

Преди ден земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер беше регистрирано в Румъния с епицентър в Банат, окръг Арад, което също бе усетено у нас, както и в Унгария и Сърбия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече