Жълт дим покри Ню Йорк

0

В Ню Йорк отново се носят маски. Този път обаче това не е свързано с разпространението на вирус: Димът от канадските горски пожари е достигнал до американския мегаполис – и предизвиква безпокойство там.

Пушекът от горски пожари в Канада се пренесе хиляди километри чак до Ню Йорк. Мегаполисът беше обгърнат от рекордно количество смог с оранжев цвят.

Какво става в Канада?

Горските пожари, които в момента горят в област Квебек са близо 160. От седмици цяла Канада страда от огромни пожари – 110 от тях са определени като „излезли извън контрол“, а в най-големия град в северната част на региона тече и евакуация.

Местният министър на обществената безопасност Франсоа Бонардел каза, че ситуацията е „невиждана досега“. По думите му голяма част от пожарите са причинени от човешка небрежност.

Проблеми в Ню Йорк

Граждани се оплакват от дразнене в очите. „Мирише сякаш някой си прави барбекю“, казва Нича Суатиянон, туристка от Тайланд. 43-годишният адвокат Хю Хил пък споделя, че изпитва дразнене в гърлото. 

Службата за наблюдение на качеството на въздуха AirNow съобщи, че в 17:00 ч. в сряда индексът на качеството на въздуха в Ню Йорк е достигнал критичното ниво от 413 по скала до 500. Ученият от НАСА Райън Стауфър заяви пред информационна агенция „Франс Прес“, че това са рекордни стойности за Ню Йорк. Други градове по източното крайбрежие на САЩ също са издали предупреждения за качеството на въздуха.

Федералната авиационна администрация на САЩ обяви отлагане и отменяне на някои полети в района на Ню Йорк поради намалената видимост. Държавните училища в Ню Йорк са преустановили всички дейности на открито. Комисарят по здравеопазването на Ню Йорк Ашуин Васан призовава всички нюйоркчани да ограничат дейностите на открито. „Останете на закрито, ако можете“, казва той. „Но ако се налага или искате да излезете навън: Носете маска.“

Едва ли ще е последният път

Това може да е първият път, когато ситуация като тази, с такива мащаби, сполетява Ню Йорк, коментира кметът на града Ерик Адамс. „Нека да сме ясни – това няма да е последният път. Климатичните промени създават много по-благоприятна среда за подобни ситуации. Трябва да продължаваме да намаляваме емисиите и да се борим за по-чист въздух“, каза той. 

Ню Йорк трябва да е подготвен и с превантивни мерки, казва комисарят по извънредните ситуации Зак Айскол. Тази година сезонът на горските пожари в Канада започна много рано, отбеляза той. „Броят на пожарите е по-голям от обичайното, а мащабът им също е по-голям. Всичко това, взето заедно, води до един извод – такива неща ще се случват все по-често“.

В сряда Белият дом нарече смога „тревожен пример за начините, по които климатичната криза пречи на живота ни“.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече