Гешев вече иска да говори за корупция пред депутатите

0

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо поиска да бъде изслушан от парламента в закрито заседание, за да информира депутатите за „конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние“. Това обяви държавното обвинение, след като часове по-рано стана ясно, че Гешев се е отказал от обръщението си към обществото по БНТ, предвидено за петък вечер, и го е прехвърлил за другата седмица.

Така играта на котка и мишка между главния прокурор и опонентите му продължава.

След като стана ясно, че разглеждането на искането за уволнението му от Висшия съдебен съвет ще продължи в понеделник, 12 юни, заявката на главния прокурор прозвуча като закана за някакви разкрития.

След това, изглежда, е размислил. Според източниците на „Сега“ причината е 14-часовото заседание на съвета вчера, както и предстоящото пътуване на Гешев в Брюксел, където е поканен на изслушване от евродепутати. Очаква се главният прокурор да направи обръщението си следващата седмица, вероятно в четвъртък. До сряда, включително, той ще е в Брюксел.

За изслушването в парламента Гешев се позовава на чл. 26 от правилника на НС, според който най-малко веднъж на всеки три месеца в правната комисия се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Обсъждането може да се направи и по инициатива на главния прокурор.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

Обичайно главният прокурор се оправдава с това, че той е просто администратор в прокуратурата, от него нищо не зависи и не знае какво се случва по конкретни дела. За да изнася информация, той формално трябва да е получил разрешение от наблюдаващите прокурори. Преди точно 6 години по питане на предшественика на Гешев Сотир Цацаров Конституционният съд постанови, че парламентът не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Гешев не веднъж е припомнял това на депутатите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече