Мистерия! Таен лукс апартамент в болницата на властта, за който никой не знае?

0

500 квадрата лукс в държавна болница. Апартаментът се намира на последния етаж на бившата правителствена болница “Лозенец“. Разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия. По думите на настоящото ръководство за помещението няма документация в болничния архив, разкрива Нова телевизия в свое разследване.

Според настоящето ръководство никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е построено. В него има луксозно обзавеждане, както джакузи и сауна. До апартамента фантом се стигало със специален асансьор с чип. Към момента е загадка кой е разполагал с него.

Пред Нова телевиция бившият и дългогодишен директор на болницата Любомир Спасов обяснява, че знае за този апартамент, но в него не са инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница “Лозенец”.

Петстайният луксозен апартамент се намира над отделението по реанимация, разказва настоящият директор на болницата д-р Христо Стоянов. От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди д-р Стоянов. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болницата свикват вътрешна комисия.  

“Това помещение беше отворено от ключар в присъствието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документация, архитектурна документация – нищо не съществува в архива на болницата. По предварителна оценка това са около 500 квадрата, няколко помещения. До него се стига само с един асансьор, който е с чип. Никой от болницата няма достъп до това ниво”, обясни д-р Стоянов.
По думите на директора на лечебното заведение, след като са отключили апартамента, се е оказало, че в него липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени “необясними неща”. “Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата”, поясни д-р Стоянов.  

Според зам.-директора на болницата д-р Светлин Сталянов така, както са разположени бюрата и шкафът, най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки. По бюрата има остатъци от праха от телефонна система, поясни той.

В една от стаите има и кухня. “Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка”, добави д-р Сталянов.

В така наречения апартамент има и още две стаи, които според предположенията на лекарите са служели за трапезария и спалня. “Щорите са електрически, а прозорецът се отваря”, коментира още зам.-директорът на болница “Лозенец”.
Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, разказва д-р Сталянов. “Влизайки вътре, се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана”, уточни той.

Ръководството твърди, че документи или скици на помещенията няма. Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него. “Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година”, каза д-р Стоянов. 

Справка показва, че в този период директор на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Пред Нова телевизия дългогодишният шеф на болница “Лозенец” обясни, че знае за съществуването на този апартамент.

По думите му той е построен през 2008 г. и е с изрядна документация. Проф. Спасов беше категоричен, че средствата, вложени в него, не са на болницата, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни помещения.

По думите на настоящото ръководство обаче тази площ е неизползваема. Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение. 

От Софийската градска прокуратура обявиха, че с постановление от 08.06.2023 г., деловодно изведено днес, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече