Радев подписа отстраняването на Гешев

0

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев, съобщават от президентството. По този начин е завършена цялата процедура по уволнението на Гешев.

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България, гласи официалното съобщение.

Решеието ще влезе в сила, когато бъде обнародвано в „Държавен вестник“, който излиза утре.

Действието на държавния глава идва само три дни след като Висшият съдебен съвет уволни главния прокурор, като прие, че той е накърнил престижа на съдебната власт с изказването си от 15 май, че политическият боклук трябва да бъде изметен. Решението си кадровиците взеха с 16 гласа „за“. Четирима гласуваха против – Вероника Имова, Олга Керелска, Евгени Иванов и Стефан Петров. В гласуването не участва Севдалин Мавров, който напусна заседанието на съвета. 

„Президентът вероятно няма да подпише веднага, защото може да се окаже в закононарушение, тъй като в момента главният прокурор е подал искове до Конституционния съд, които оспорват начина, по който може да бъде освободен“, заяви само преди дни пред БНТ Александър Маринов, доскорошен шеф на стратегическия съвет на държавния глава и доскорошен съветник на служебния премиер Гълъб Донев.  Имаше и неофициална информация, че Радев няма да каже решението си до края на тази седмица. Официално от Дондуков 2 обяняваха, че разглеждат случая. Не е известно какво е ускорило решението на президнта.

Гешев подаде на 29 май и на 5 юни искания до КС, пряко свързани с процедурата за уволнението му. С първото дело Гешев иска тълкуване може ли да бъде уволнен от ВСС, чийто мандат е изтекъл. С второто дело поиска да бъдат обявени за противоконституционни промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които освен че беше създадена процедура за разследване на главния прокурор, мнозинството във ВСС, нужно за уволнението му, беше свалено от 17 на 13 гласа. Предстои Конституционният съд да обяви дали допуска исковете за разглеждане.

Ако КС беше допуснал исканията до разглеждане по същество, то процедурата по уволнение щеше да бъде спряна до окончаелното решение. Това обаче не беше направено и така ВСС и Радев успяха да осъществят цялата процедура по уволнението на Гешев.

Сега ВСС ще трябва да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор. После трябва да започне избор на нов главен прокурор.

Вече се чуха много гласове, според които сегашният състав на ВСС, чийто мандат отдавна е изтекъл, не трябва да изберат нов главен прокурор. На практика и законово такава забрана няма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече