Рокада: Сарафов става и.д. главен прокурор на мястото на Гешев

0

Началникът на националното следствие Борислав Сарафов беше избран за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това стана на извънредно заседание на прокурорската колегия. Те подкрепиха предложението за Сарафов с 8 гласа „за“, един беше против.

То беше свикано, след като на 15 юни президентът Румен Радев подписка указа за освобождаване на Иван Гешев. Съгласие да участват дадоха трима от заместниците на Гешев – Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Даниела Машева.

Прокурорската колегия прие още, че решението на съдебния съвет може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и допусна предварително изпълнение на решението, т.е. Сарафов вече е изпълняващ длъжността главен прокурор.

Сарафов поиска оставката на бившия главен прокурор Гешев и влезе в пряк конфликт с него. Сарафов подаде и сигнали до него до прокуратурата. Срещу Сарафов има и сигнали във Върховния касационен съд, където могат да постъпват такива по новия механизъм за разследване на главния прокурор.

Преди време в интервю за „Дневник“, Сарафов заяви, че няма намерение нито да се съгласява да е и.д., нито да участва в процедура за нов главен прокурор.

„Наистина сме в особена ситуация, прокуратурата не може да бъде оставена без лице, което да е главен прокурор. Всички кандидати отговарят на изискванията за стаж, като заместници отговарят и на високи стандарти, за да са на този пост“, заяви Огнян Дамянов, който обяви, че ще подкрепи Сарафов

Пламен Найденов, който гласува срещу отстраняването на Гешев, предложи и заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Даниела Машева.

Пред членовете на колегията, Сарафов заяви, че „изказва бблагодарност за високото доверие, съзнавам с каква отговорност съм натоварен пред колегите и пред обществото. Хората видяха, че в последния месец прокуратурата беше използвана в полза на личния интерес на Гешев“.

По думите му в последните дни е видяно как прокуратурата може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните, сред които подреди и себе си. Бившият началник на следствието, Сарафов подчерта, че сигналите срещу него са изфабрикувани от бившия главен прокурор.

След избора, попитам от журналисти, Сарафов каза, че може би ще преразгледа основанията за някои от поисканите имунитети.

Кой е Борислав Сарафов

Сарафов е над 10 години заместник на главния прокурор и началник на националното следствие. През 2013 година той стана заместник на Сотир Цацаров, след като беше кандидат заедно с него за поста главен прокурор. Тогава той събра много малко гласове, като дори част от хората от тогавашния състав на съдебния съвет не застанаха зад кандидатурата му.

Преди това той е бил прокурор в Софийска окръжна прокуратура, Върховна административна и касационна прокуратура. През 2011 г. става ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

В края на май медии анонимно бяха изпратени снимки, на които се виждат седнали на една маса или сърдечно здрависващи се заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и бившият началник на Столичното следствие Петьо Петро, както и други действащи прокурори. Сарафов потвърди автентичността на кадрите, но се оправда, че бил фотографиран при инцидентно посещение на „Осемте джуджета“, където го поканил главният прокурор Иван Гешев, без самият той да се появи. Сарафов датира срещата от преди около три години и заяви, че всъщност Гешев редовно ходел в ресторанта.

Два дни след появата на снимките последва акция на прокуратурата, баретите и ГДБОП в столичен ресторант. Последва обявяване за издирване на Петров.

Антикорупционният фонд съобщи, че след получаването на снимките е сезирал прокуратурата за прикрита проверка срещу Сарафов по повод „Осемте джуджета“. Казусът е известен от юни 2020 г. До момента не е известно нито да е разследван сериозно, няма наказани, нито обвиняеми. Напротив, Висшият съдебен съвет два пъти досега отказа да уволни главния прокурор за бездействие по няколко казуса, сред които и „Осемте джуджета“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече