Бойко вече е бреме и за ПП-ДБ, и за ГЕРБ

0

Искането за сваляне на имунитета на Борисов и евентуалното му изправяне пред съда заради „Барселонагейт“ може да катализира промени в ГЕРБ, които да удължат живота на формулата Денков-Габриел.

Депутатският имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се превръща в бреме както за ПП-ДБ – партньорите на ГЕРБ-СДС в изпълнителната власт, така и за партията на самия Борисов. В ПП-ДБ изглежда се опасяват, че ако подкрепят свалянето на имунитета на Борисов, сделката за ротационни правителства с ГЕРБ може да се разпадне. Тези страхове имат основания. Ала не трябва да се изключва и противоположното развитие: искането за сваляне на имунитета на Борисов и евентуалното му изправяне пред съда заради „Барселонагейт“ да катализира промени в ГЕРБ, които да удължат живота на формулата Денков-Габриел.

Мисля, че всички народни представители, чиито имунитети са поискани от прокуратурата, включително Кирил Петков, трябва се откажат доброволно, и то час по-скоро от тях. Човек, чиято съвест е чиста, няма от какво да се притеснява в съда.

Що се отнася до аргументите, с които Борисов и ГЕРБ пазят имунитета му – за мен те не са убедителни. Да, искането за сваляне на имунитета идва от Иван Гешев – първия български главен прокурор, отстранен предсрочно от поста с указ на президента. Но това не означава, че обезпокоителните факти, изнесени по „Барселонагейт“, не трябва да бъдат проверени – потвърдени или отхвърлени пред Темида.

Протакането изглежда все по-неоправдано

Гешев едва ли може да бъде морален стожер. Убеден съм обаче, че в България има достатъчно почтени, компетентни прокурори, съдии и следователи, които да се заемат със случая. Това, че дълго време въпросната афера не се разследваше, а имунитетът на Борисов не бе поискан от никого, не означава, че сега вече е късно. Протакането на въпроса за имунитета от 49-тото Народно събрание изглежда все по-неоправдано. 

Както от партията на Борисов, така и от ПП-ДБ твърдят, че кабинетът „Денков“ не е на ГЕРБ, а само на ПП. Ако това наистина е така, какво пречи на парламента да свали този имунитет? Решението се взима с обикновено мнозинство. 

В сегашната ситуация упорството на Борисов, който не желае сам да се откаже от имунитета си на фона на все по-подплатените с факти съмнения в неговата почтеност, превръща трикратния бивш премиер във воденичен камък, увиснал на шиите на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Разбира се, ако ПП-ДБ, влизайки в конфликт с ГЕРБ, подкрепят свалянето на имунитета на Борисов, цялата конструкция „Денков“ рискува да рухне. Нима обаче ПП-ДБ искат да се превърнат в лична гвардия на Борисов?

Възможно ли в ГЕРБ да се пречистят сами?

Все пак има и друг вариант: вътре в ГЕРБ да пожелаят да се освободят от Борисов в името на запазването на изпълнителната власт – на една по-дълга и може би по-чиста перспектива пред кабинета.

Сценарият за дворцов преврат в ГЕРБ не е особено вероятен. Но ако той се реализира, ако ГЕРБ решат да се обновят и пречистят сами, това ще бъде знак за същинска трансформация. Вместо да задушат  промяната, да я покварят – от което се боят тези, които са скептични към формулата Денков-Габриел, защото я смятат за неестествена – ГЕРБ наистина ще станат част от нейния отбор.

Едно правителство, ръководено от принципа за върховенството на правото, струва повече от депутатския имунитет на човек, замесен в десетки скандали.

Автор: Петър Чолаков, Deutsche Welle

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече