Октай: Главният прокурор на задкулисието няма да е ”временен”

0

Възможно е да се отиде на местни избори без главен прокурор. Задкулисието ще си избере временен на длъжността. Видяхме колко дълго продължават временните неща в България. Много ми е интересно без съглашателство със задкулисието как ще попълнят нов състав на Висшия съдебен съвет. Никой не говори за определени процедури, където да се включат обществени организации. Тези неща досега трябваше да са стартирали най-малкото. Утре може да се окаже, че изведнъж няма време за нито една от тези реформи.

Това заяви в интервю за ФрогНюз анализаторът Осман Октай.

Днес (в петък – бел. р.) Висшият съдебен съвет избра Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, след като вчера държавният глава подписа указа за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста.

Ето и цялото интервю:

Господин Октай, защо според Вас президентът Румен Радев не забави указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, каквито опасения съществуваха?

С прибързаните си решения Радев е разрушител на всичко държавническо по принцип. Видяхме поведението му, когато беше гласувано правителство, отношението на Гълъб Донев при предаването на министерствата, оставките на областните управители. Сега по същия начин Радев поставя в патова ситуация дебатите в НС за това дали нов състав на ВСС ще избере главен прокурор, или не.

Защо да е патова ситуация?

Защото Радев вижда, че почти са блокирали преговорите за съдебна и конституционна реформа. По същия начин той върна и закона за отделянето на Националното следствие от прокуратурата и наложи мораториум.

Президентът иска да постави Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, парламента в много сложни ситуации при решаването на драми, които следват една след друга в институционалните кризи на държавата.

Каква е крайната цел на това деструктивно поведение от страна на президента Радев?

Отдавна коментирам, че всички действия на държавния глава целят дискредитиране на парламентаризма, партиите. Идеята е при недоволство в обществото в бъдеще Радев да апелира за смяна на системата и установяване на президентска република. Това е целта му и ще проличи много ясно по време на местните избори, където се готви да участва масово.

С министрите, които бяха част от служебното правителство, нали така?

И от кабинета, и от други кметове на ГЕРБ.

Всъщност президентският съветник Александър Маринов вчера нито потвърди, нито отрече тази информация.

Няма и да го направи. Има всички белези, които Борисов правеше през местната власт. След това реализира свой политически проект. Задкулисните играчи, които подготвят подобни проекти, действат така. Това ми дава основание да смятам, че чрез местните избори президентът ще реализира президентска или полупрезидентска политическа платформа.

Как оценявате отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор? Има твърдение, че е махнат от задкулисието, защото е станал неудобен, че е отстранен от същия състав на ВСС, който го е избрал на поста, че процедурата е опорочена.

Миналата година при Вас казах, че Гешев става пречка за съдебната реформа и усвояването на европейските средства и очаквах да бъде натиснат да се оттегли, а на негово място да бъде сложен “Пешев”, “Мешев” и дори Сарафов, ако си спомняте. Ударили са обаче на камък. Гешев е разбрал, че ще бъде похарчен и бързо се развиха нещата.

Не бива да се подценяват папките му на трупчета, записи на трупчета. Той вече не е главен прокурор и няма да се изненадаме още по-мръсни неща от задкулисието да ни заливат. Това са процеси, които разрушават държавността. Лошото е, че в парламента няма единодействие за преодоляването на тези тревожни очаквания.

Каква е ролята на ДПС във всичко това?

ДПС има абсолютно същото поведение, както преди години, когато Радан Кънев не излизаше от техния кабинет по време на управлението на Бойко Борисов с “Реформаторския блок”. Христо Иванов беше министър на правосъдието тогава. И тогава бяха излъгани.

Убедено мога да кажа – каквито и очаквания да имат Христо Иванов, ПП, не бива да проявяват наивност. Нито ГЕРБ ще ги подкрепи за конституционна реформа, нито ДПС. Провалят всякакви сериозни разговори за конституционна реформа.

Още нищо не сме видяли депозирано в деловодството на парламента от когото и да било, за да може по същество да се дебатират евентуални промени и съгласие.

Допреди няколко дни Кирил Петков посочи, че на финала са предложенията за промени в Конституцията. Но пък в социалните мрежи вече има коментари на журналисти и обществени личности, че липсва дебат за целта на тези промени в основния закон.

Всичко това е по-скоро политическо и несериозно говорене за толкова важен закон, какъвто е Конституцията. Срещу реформата в съдебната система ще се опълчи цялото задкулисие. Защо Кирил Петков проявява такава наивност? Нима не се научи за тези 2 години?

Да, когато излязат след 10 дни определени текстове с техните специалисти, да влезем в дебат – обществен, професионален. Вкараме ли политиката в дебата за конституционна реформа, считайте, че тя е променена.

Същият Висш съдебен съвет трябва да избере главен прокурор?

Натам отиват нещата. Друг е въпросът дали така трябва да стане. Този състав на ВСС е отдавна дискредитиран, не трябваше да го има. Както виждате в тяхното поведение – ни лук яли, ни лук мирисали.

Не е ли най-важното в момента депутатите да се занимават с органите с изтекъл мандат в съдебната система, а след това да се заемат с Конституцията?

Затова казах, че първите две седмици се вдига лакърдия за губене на парламентарно време. Спокойно можеше да се съгласуват ГЕРБ и ПП за дневен ред за промяна на тези органи. Много ми е интересно без съглашателство със задкулисието как ще попълнят нов състав на Висшия съдебен съвет. Никой не говори за определени процедури, където да се включат обществени организации. Тези неща досега трябваше да са стартирали най-малкото. Утре може да се окаже, че изведнъж няма време за нито една от тези реформи.

Това не е ли удобно оправдание?

Като нищо като се бавят определени процеси. Идва август месец, идва подготовка за местни избори – може да се окаже, че сме в ситуация на следващи предсрочни избори. Много грубо вече проличава, че Бойко Борисов и ГЕРБ не се държат като партньори и играят сечено със съвместното гласуване с “Възраждане”. Не чух остра реакция от ръководството на ПП и ДБ за това поведение на Борисов.

Възможно ли е да се отиде на местни избори без избран главен прокурор и какви рискове крие?

Възможно е. Задкулисието ще си избере временен главен прокурор. Видяхме колко дълго продължават временните неща в България.


интервю на Джесика Вълчева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече