„Правосъдие за всеки“: Изборът на Сарафов за и.д. главен прокурор е срамен

0

избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор се прави нова схема за овладяване на тази длъжност за един явно дълъг „временен период“, а после и постоянно, в зависимост от конституционните промени, които предстоят. Това се казва в позиция на „Правосъдие за всеки“.

От гражданската организация наричат днешния избор срамен акт, доказващ тезата, че длъжността главен прокурор, която служи за все по-явна политическа употреба, следва да се закрие като ненужна и вредна, а Висшият съдебен съвет да се реформира из основи.

От „Правосъдие за всеки“ смятат, че във ВСС е нужно намаляване на парламентарната (политическа) квота, като се приемат и нови критерии за избора на неговите членове. От организацията посочват, че не трябва да се допуска този състав на съвета да избере нов главен прокурор. За целта се иска правомощията на ВСС да бъдат преустановени с решение на Народното събрание или промяна в Закона за съдебната власт.

Иска се също днешният „набързо и тайно проведен избор“ на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор да бъде обжалван пред ВАС и да се поиска незабавно спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече