Бедствие в Северозапада: Порои, наводнени къщи, отнесени пътища

0

От поройните дъждове в бедствено положение са общините Враца и Криводол и пет мездренски села.

Шейсет литра на квадратен метър се изляха над община Враца в петък, а в събота започна отстраняване на щетите. Пороят засегна пет села от общината, като най-критично е в Лиляче, където са наводнени над 30 имота и са разрушени пет улици, предаде БНР.

Следобед в селото беше социалният министър Иванка Шалапатова, която обеща финансова помощ за тежко пострадалите и допълнителни работни места за почистване на населеното място.

Кметът на Враца Калин Каменов, увери, че администрацията ще подпомогне нуждаещите се при попълване на документите: „Мерките са адекватни, но природата си знае работата. Ние я съсипахме – сега тя ни отмъщава“.

В три от мездренските села с обявено бедствено положение обстановката беше овладяна, но остава критична в с. Люти дол. Там са паднали подпорни стени и е прекъснато водоснабдяването.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов: „Ще отменим бедственото положение едва тогава, когато захраним селото с вода“.

Усложнена е обстановката и в с. Ребърково, което беше засегнато и от пороите преди седмица. Сега в друга част на селото речен приток е подкопал и отнесъл част от гробищния парк.

Със сили и техника на общинската управа, арендатори и местни хора отстраняват щети и в Криводол – другата бедстваща община във Врачанско. Там в града и четири села има компрометирана дига, наводнени дворове на училище и детска градина, залети приземни етажи и селскостопански постройки.

По-рано МВР публикува обобщена информация за засегнатите от поройните дъждове населени места. Според него няма данни за бедстващи или застрашени хора. Бедствено положение е обявено във видинската община Димово.

Силите и средствата на звената на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ участват в локализирането и ликвидирането 35 произшествия, с 42 единици техника и 105 служители.

Късно снощи в община Хайредин беше обявено частично бедствено положение за селата Хайредин и Михайлово заради повишеното ниво на река Огоста. На места в района на двете села има разливи.

Очаква се допълнително покачване на речното ниво при евентуално контролирано изпускане на водите на монтанския язовир Огоста.

Жителите на двете села са предупредени за опасността. Някои са евакуирани в старческия дом в Хайредин, други ще нощуват при свои близки, а останалите са в готовност бързо да напуснат домовете си, посочи кметът на общината Тодор Алексиев.

От фермите в близост до реката са изведени животните. В общината е сформиран кризисен щаб, който да следи ситуацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече