Евгений Кънев: Прокуратурата продължава да се контролира от ГЕРБ и ДПС

0

Години наред за България се твърди, че е управлявана по „моделите“ на Пеевски, Борисов и „ти си го избра“. Днес тече институционална и публична дискусия с Пеевски – без Пеевски, с Борисов – без Борисов – компромис или предателство са действията на политиците представители на демократичната общност в парламента и въобще, възможно ли е да бъде разрушен „моделът“, който тегли България толкова години надолу. Къде е България днес, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“, Евгений Кънев, икономист.

„Аз виждам България в една глобална картина, която е свързана с геополитика и това, което се случва в България винаги от Освобождението до днес, зависи от това какво се случва в Русия. От тази гледна точка е трудно да се каже, че нещо, което се случва в България, е само организация на зли сили, които искат да заграбят публичната власт и да я използват за своя цел. Има изключително тежко геополитическо влияние. Забелязваме, че винаги когато Русия е слаба, България успява да се откъсне и да се отправи напред към изпълнение на целите за интеграция в Европа. Руската пропаганда оформи тези прослойки в избирателите ни, така щото винаги няколко партии да имат контрол върху парламента. Това са ГЕРБ, ДПС и техни производни. Това не би могло да се случи, ако населението има достъп до качествена информация и ресурс от критично мислене.“

Със и без Борисов, Пеевски и Сарафов

„Всичко, което виждаме, е възможно заради разположението на силите в НС. Това е и благодарение „империята“ на Пеевски, която знаем, че от 2008 г. с помощта на ГЕРБ и техните медии забъркват постоянно дезинформация.

И все пак колко представители в парламента имаха „Промяната“ и ДБ през 2020-2021 – нула. Всички бяха в опозиция. През последните две години става много бавна и мъчителна промяна в самия парламент и срещу тази промяна има изключително голяма мобилизация на всички тези мръсни капиталимедии, дезинформационни кампании и фалшиви партии, които се вкарват в НС.

Цялото медийно пространство се използва за заблуждаване на хората. Цялата тази кампания служи за разбиване на протеста през 2020 г. И какво се случи – протестиращите излъчиха тогава Слави Трифонов за победител, като първа политическа сила от протеста. Какво е това? За тези отровни гъби говорим днес, които правят така, че хората, които излъчват своите депутати, имат такова мислене. Няма как да стане тази промяна толкова лесно.

Ние сега се възмущаваме от назначението на Сарафов и Златанов, но масово за хората в провинцията това си е ок. На този фон цяло чудо е, че „Промяната“ имат мажоритарно присъствие в правителството, но не 100%. Много голяма част от фигурите в правителството, каквато е тази на министъра на вътрешните работи, са съгласувани с ГЕРБ. Ако проверите кой беше първоначалното намерение на примерния кабинет „Петков“ за този пост, ами това беше съвсем друга фигура. Сега имаме доверено лице на ГЕРБ и ясно, че той ще назначава доверени на ГЕРБ лица.

Що се отнася до прокуратурата, то никога в прокуратурата „Промяната“ и ДБ не са имали кой знае какво присъствие там. Прокуратурата се контролираше и продължава да се контролира от ГЕРБ и ДПС. Защо се учудваме толкова много, че отново техен човек е назначен за и.д. главен прокурор.

Няма как да стане промяна в България, ако хората, които излъчват депутати в НС, не разберат кой иска да придвижи България напред и кой не. Реакцията на „Промяната“ срещу тези назначения няма да промени нещата, защото ние имаме криминален елит, който много пъти по време на прехода се е „променял“, така че да не се промени. Това е ключовият момент днес. Този елит не може да живее без еврофондове и достъп до финансиране, от една страна. От друга, този елит има нужда и от европейско лице, за да може да получава тези фондове.

Това е и истинската причина Борисов да дойде на власт в края на 2009, защото тогава фондовете бяха спрени на Станишев. Тогава Доган помогна с „порциите“, за да може Борисов да вземе такова голямо мнозинство. Вторият път махнаха Борисов през 2013, защото не се разбираха с него и направиха „Костинброд“. Какво стана – спряха фондовете отново – на Орешарски. И отново върнаха Борисов, защото нямаше друг човек.

Сега в момента Борисов вече е потопен, тъй като има изключително много черни знаци и червени картони и от САЩ, и от Европа. Сега тези престъпни елити търсят отново параван и се опитват чрез ПП/ДБ да получат този параван и достъп до еврофондове. Тук е голямата игра – доколко ПП/ДБ ще позволят това да се случи.

Хората, които се чувстват излъгани

„За тях искам да кажа, че явно другата алтернатива е ПП/ДБ бъдат в опозиция. Да не забравяме, че ПП сега започват своя път като политици и имат непремерени изказвания. Но тази игра е много дълга и няма как да се играе, ако си само в опозиция. Ние това го гледахме дълги години, защото от 2001 насам демократичните сили бяха само в опозиция и нищо не се случваше. По-скоро всичко се случваше без тях и то във вреда на България. Примерно 2017 новата тогава партия „Да, България“, която искаше промени в съдебната власт, категорично казваше, че няма да се коалира със старата и износена „Демократи за силна България“, заради което всъщност нямаше никакво демократично представителство в този парламент цели четири години. И тогава се извършиха много поразии – концентрация на капитали, заграбване на публични активи, казусът с Македония, „Турски поток“ и какво ли още не. Това ли предлагат да се върне тези разочаровани хора? Отново да се тръснем в опозиция, само да говорим от парламента, да чакаме нови избори, а междувременно да управляват служебните кабинети на Радев. Или пък да управляват ДПС и ГЕРБ. Тоест другият избор извън този сега е да управлява или Радев, или ГЕРБ-ДПС. Кое е по-добро в тези избори? В единия случай имаме „Турски поток“ и услуги за Путин с АЕЦ „Белене“, а в другия пак имаме същото.

Хората трябва да разберат, че няма с кого да се партнира. Единственият начин да стаен сериозна промяна, както си я представят хората в опозиция, е да има мнозинство в парламента. Но това означава удвояване на хората, които гласуват за „промяната“. При положение че всички медии в страната, с малки изключения, са контролирани от хората на статуквото, от миналото.“

Медии, медии, медии

„Имаме контролирана медийна среда още от началото на века. Контролът е по различни начини. Държавните, обществени медии се контролират през назначенията, които са свързани с ДПС най-вече, а и с ГЕРБ. Оттам е и медийната им политика. Защото се видя, че например „Възраждане“ имат най-много присъствие в тях, сравнено с другите партии. Частните медии се контролират през собствениците им, които имат или чакат лицензии през телекомуникационни оператори. По тази причина, когато имаме медийна среда, в която няма разследваща журналистика за сериозните теми, никой не задава въпросите за корупцията или кой с какво образование е станал навремето министър. По тази причина, когато ненормалното става нормално голяма част от гражданите приемат това ненормално като нормално.

Същото е и с пълзящия фашизъм, който реално ни налагат „Възраждане“ в момента и на който никой не се противопоставя в страната.

Важен е и „методът на огледалото“, който всички те ползват в медиите. Например: ДПС имат медиен олигарх и веднага портретират друг медиен издател, които има едно издание за медиен олигарх. ГЕРБ са засегнати на тема корупция и постоянно говорят за корупцията на „Промяната“. „Възраждане“ се занимават с фашистки действия, а наричат другите фашисти. Това са рецептите на Кремъл да се налагат у нас наративи, които хората ги попиват, защото реално това е преобладаващата гледна точка в медиите. 

Ако отворите наръчник за това какво е модерният авторитаризъм, ами то е точно това – говорене на позитивни неща за управляващите и даване на мнения, в които се чува цялата истина само в малки медии. По тази причина е трудно да се даде рецепта как да се промени всичко това, но със сигурност е необходимо да има държавна политика за изчистване на руската дезинформационна кампания, която се води у нас от доста години. Ако това се случи, много наративи ще отпаднат – джендър, норвежци и т.н. Ако те отпаднат няма да сме в ситуация, в която хората гласуват за сегашното статукво, защото са намразили Европа и то заради неверни твърдения. Оттам идва силата на статуквото – те контролират медийния наратив кое е добро и кое е лошо. Оттам идват и проблемите на България.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече