Могат ли да навредят инфлуенсърите?

0

Приетият наскоро във Франция законопроект за регулиране на дейността на т.нар. инфлуенсъри с цел да се предпази обществото от опасни стоки и вредни практики е важна стъпка и в областта на потребителската защита.

Популярните личности, които публикуват маркетингово съдържание в социалните мрежи, оказват огромно влияние предимно върху подрастващите и младите хора. Тези социални групи са най-уязвими, тъй като нямат нито необходимата потребителската подготовка, нито социалния опит, за да могат критично да гледат на представената информация.

Коментарът е на основателя на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в Бизнес Видео подкаст на bTV.

Руменова припомни, че бъдещият нормативен акт предвижда забрана влиятелните личности да популяризират пластични интервенции, да споделят съдържание с животни, които не е разрешено да бъдат взимани за домашни любимци и пр.

„Всички тези вредни тенденции формират съзнанието на младите хора и оказват трайно влияние не само върху техния моментен избор, но и върху цялостната им настройка като потребители. Защото се оказва, че инфлуенсърите имат много по-голямо въздействие от една класическа реклама, тъй като тук се работи с доверието на хората у една популярна личност и страстта.“, обърна внимание тя.  

„Хората се стремят към успех, към престиж – нещо, което демонстрират самите инфлуенсъри. Мислят си, че статутът на тези популярни лица, който често се оказва и нереален, е постигнат именно чрез стоките и услугите, които те твърдят, че ползват, или пък тези продукти са достъпни за тях, защото въпросните следвани в социалните мрежи личности имат висок стандарт на живот.“, анализира още Габриела Руменова.

Затова експертът по потребителски права и маркетингови комуникации е категорична, че е важно дейността на инфлуенсърите да бъде законово регламентирана. Тя направи препратка към неотдавна въведеното изискване към собствениците на онлайн платформи за търговия, които дават възможност за клиентски отзиви – да носят отговорност за автентичността на оценките и коментарите, както и да гарантират, че те са оставени от реални потребители, ползвали техните стоки или услуги.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече