Петя Григорова от ИПИ: Общините поддържат куп неефективни търговски дружества

0

Голяма част от общините поддържат множество търговски дружества, които или са неефективни, или не предоставят съвременни качествени услуги, но по някаква причина общината решава да ги задържи и да ги финансира и субсидира допълнително.

Това коментира пред БНР Петя Георгиева от Института за пазарна икономика. Днес от ИПИ ще представят изследване за общините „Общинските дружества в действие – инвентаризация, анализ и препоръки за по-добро управление“. 

„Идеята на базата данни е да събере на едно място инфромация за общинските търговски дружества и общинските предприятия. Всяка община поддържа собствен регистър за такъв тип дейност, но за съжаление той не е достатъчен от чисто аналитична гледна точка. Той е удобен дотолкова, доколкото можем да видим кои са дружествата и предприятията, но не и да видим каква е тяхната дейност, какви са техните финансови показатели, не могат да се сравняват регистрите на отделните общини. Нашата идея е да съберем всичко това на едно място и да улесним анализа, а анализът и информацията са в основата на доброто управление. Без данни, събрани по подходящ начин, много трудно местната власт да взима добри и правилни решения, а местната общественост съответно да ги оценява“, обясни тя.

Анализът е съсредоточен в общините Пловдив, Велико Търново, Свиленград и Брезник. Изследването показва, че в пълен контрол на общината е да прецени какви услуги иска да предоставя чрез своите предприятия. По думите й финансовите показатели са ранообразни. В Община Пловдив например общинските търговски дружества в по-голямата си част са на печалба. 

Петя Георгиева подчерта още, че общините не използват активно възможността за споделени услуги

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече