Ефектът на върнатия ДДС: Ток, газ и парно поскъпват

0

Въпреки решенията на енергийния регулатор от петък за поскъпване на тока средно с 4.37 на сто през юли и нищожно увеличение на тарифите на топлофикациите между 0.05 и 0.48%, както и заявката за сваляне стойността на природния газ през идния месец с 8 процента, реално цените на парното ще се повишат с над 10 процента, а на синьото гориво се нараснат с около 0.10% за крайните потребители .

Причината е в това, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя цените на компаниите без ДДС, а на 2 юли отпада въведеното преди година намаление на ставката на данъка върху добавената стойност за газа и парното до 9 на сто. Ставката за тях се връща на нормалното ниво от 20 процента за ДДС. Това ще изяде намалението на газовата цена и ще повиши повече тарифите на топлофикациите.

Всъщност само увеличението от 4.37 на сто за електроенергията е действителното, тъй като нейната ставка си беше 20%.

При парното към обявеното леко повишение потребителите трябва да прибавят още около 10 процента към крайната си сметка. При газа е същото и това ще изяде наминалното намаление на тарифата, която се очаква да е малко над 60 лв. без ДДС. И макар досегашната цена да беше 65.82 лв. без данъците, от 2 юли предприятия, топлофикации и газоснабдителни дружества и клиентите на последните ще плащат с около 0.10% повече отколкото сега.

За тока клиентите в Североизточна България ще усетят най-сериозно повишението, а тези в Югоизточна България – най-леко. За газа още Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е обявила решението си, което ще бъде взето в събота, но за топлинната и електрическата енергия вече са ясни новите тарифи.

Така токът за клиентите на „Енерго-Про“ ще поскъпне с 5.43 на сто, на „Електрохолд“ – с 4.24 процента, а на „ЕВН – с 3.78%. Повишението е почти еднакво и за дневната, и за нощната тарифа, с което регулаторът отново не е уважил искането на „Електрохолд“ за съществено поскъпване на нощния ток с 54 на сто. Реално нощната тарифа за всички клиенти ще е приблизително една и съща, но дневната в Североизточна България ще е със стотинка по-вскъпа от тези в Западна и Югоизточна България.

Потребителите в Североизточна България вече ще плащат за дневния ток 0.22483 лв./кВтч без ДДС, а нощната тарифа става 0.12686 лв./кВтч. също без ДДС.

Цената на тока в Западна България става 0.24184 лв./кВтч без ДДС през деня и 0.12606 лв – през нощта.

В Югоизточна България тарифите се вдига на 0.21459 лв./кВтч без ДДС дневна и 0.12323 лв. – през нощта.

В тези стойности са включени и мрежовите услуги – за достъп, пренос и разпределение.

Първоначалните разчети на регулатора бяха за средно увеличение на цената на тока с 3.63 на сто, но това бе при ползване само на ток от АЕЦ „Козлодуй“ и двете т.нар. американски въглищни централи – „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“, чиято енергия е на най-ниска цена. След заповед на служебния енергиен министър Росен Христов обаче в квотата за регулирания пазар бе включена и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ с производство на 2.2 млн. МВтч до края на юни 2024 г. Това стана по силата на старо решение на парламента, в което кабинетът трябва да гарантира работата на тази централа, чиито цени обаче са много по-високи.

Така ядрената централа ще осигури най-мното електроенергия за домакинствата – близо 4 млн. мегаватчаса, Малко над 3.1 млн. МВтч ще дадат хидроцентралите на НЕК и двете американски електроцентрали. Следва ТЕЦ „Марица Изток“ с 2.2 млн. МВТч дял в доставките на ток за бита. Включени с доста по- ниски квоти в производството на ток за регулирания пазар са и малки ВЕИ централи, топлофикации и заводски мощности.

Заявената цена от „ТЕЦ „Марица Изток 2“ бе 329.98 лв./МВтч, но регулаторът я е намалил на 318.77 лв.

По същия начин е подходила комисията и с цените на АЕЦ и водните електроцентрали на държавната „Национална електрическа компания“. Заявеното повишение на ядрения ток бе 15 на сто, но КЕВР е орязала поисканата цена от 69.77 лв. на 63.48 лв., което е повишение под 3 лв. спрямо досегашната тарифа. Намалена е и заявената цена от 90.88 лв./МВтч за водната енергия на НЕК, но регулаторът определя тарифа от 83. 87 лв., непрезнавайщи ръст от 25% на социалните разходи на компанията.

Това орязване на заявените цени е позволило поскъпването заради включването на държавната ТЕЦ на регулирания пазар да е под един процент допълнително към преди това пресметнатите стойности.

Определеното от регулатора повишение на цените на топлоенергията от 1 юли 2023 г. е между 0.05% и 0.48%, но реално ще е плюс още около 10 процента. Това се случва въпреки същественото намаление на цените на природния газ, защото се оказа, че в предходния регулаторен период КЕВР не е изчислила правилно прогнозната цена на синьото гориво е тя е била по-висока от включената м цената на топлофикациите. Заради това те имат недовзет приход от 307 млн. лв., които влизат в сегашните тарифи. Към това се прибява и възстановената 20% ДДС ставка.

Така парното в София поскъпва до 137.93 лв./MВтч, в Пловдив повишението е до 137.96 лв., в Плевен – до 96.94 лв./MВтч, в Бургас ръстът е до 95.20 лв./MВтч, във Варна цената е нагоре до 136.99 лв. във Велико Търново увеличението е до 113.82 лв./MВтч. В Разград е най-същественото повишение – до 145.54 лв./MВтч.

За топлофикациите на въглища повишението за Русе е до 105.57 лв./MВтч, в Сливен – до 104.19 лв., а в Габрово – до 138. лв./МВтч.

Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на „Топлофикация Перник“ до 115.94 лв./МВтч и във Враца до 113.08 лв./МВтч.

Към всички тези стойности се начислява старият размер на ДДС от 20 процента.

Според данните за сключените договори за доставка на природен газ и фючърсните индекси КЕВ определя средна прогнозна цена на природния газ за следващите 12 месеца от 88.12 лв./МВтч без цени за достъп и пренос/. В ценообразуващата формула са отчетени и разходите на дружествата за закупуване на квоти за въглеродни емисии, чиято определена от регулатора средна прогнозна цена е 88 евро на тон въглероден двуокис.

Ако има сериозни пазарни промени в цената на природния газ, регулаторът има нормативна възможност да определи нови тарифи от 1 януари 2024 г., преди да е изтекъл срокът на сега определените в средата на следващата година, припомниха от КЕВР.

Председателят на КЕВР Иван Иванов определи решенията на комисията като балансирано и отбеляза пред журналисти, че така се гарантира финансовата сигурност на дружествата, но е защитен и интересът на потребителите.

Според него решението е антиинфлационно, защото повишението на цените е в пъти по-ниско от инфлацията в страната, която е 15 на сто.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече