Кой е помагал на Пригожин и какво е знаел генерал Армагедон

0

Как така метежниците на Пригожин стигнаха почти до Москва и то без да срещнат сериозна съпротива? Според експерти не е възможно в руската армия да не са знаели за готвения бунт. А какво точно е знаел ген. Суровикин?

Макар руският президент Путин да твърди, че руските сили за сигурност са реагирали „решително“ на бунта на Пригожин и са предотвратили „гражданска война“, остава неясно как така метежниците успяха да напреднат толкова много и така безпрепятствено. Дали Пригожин не е имал помощници сред висшите руски военни?

Кой е подкрепял Пригожин?

Германският военен експерт Густав Гресел е убеден, че е невъзможно никой в руската армия да не е знаел за планирания бунт на групата „Вагнер“ – при положение, че в похода си към Москва бойците са използвали тежка техника на руската армия.

„Конвоят мина през Ростов и Воронеж, а те са важни гарнизонни градове. Фактът, че там никой не се противопостави на частите на „Вагнер“, е много странен“, отбелязва експертът.

Тези дни вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува информацията, че генерал Сергей Суровикин, заместник-главнокомандващият на руските войски в Украйна, както и други високопоставени представители на руските военни вероятно са знаели за бунта на Пригожин. Нещо повече – според източниците на изданието Суровикин дори може би е бил замесен в плановете на Пригожин. Експертите обаче се отнасят по-скоро скептично към това предположение.

„Суровикин в момента е командир на ВВС, а те бяха единствените, които по някакъв начин се противопоставиха на бойците от „Вагнер“, нападайки ги от въздуха. Това не се вписва в представата за предателство“, казва Густав Гресел. Това, че Суровикин няма високо мнение за главнокомандващия руските войски в Украйна Герасимов, не е достатъчно за отправянето на подозрения, смята Гресел.

Британският експерт по Русия Марк Галеоти, както и други наблюдатели пък изтъкват, че Суровикин бе първият, който отправи публичен апел към Пригожин и неговите части да прекратят бунта. Галеоти предполага, че този ход може да помогне на Суровикин да изчисти имиджа си и той отново да бъде издигнат за шеф на „специалната операция“.

Лоша организация или избързване?

Начинът, по който протече бунтът, не предполага лично участие в него на някого от висшето военно ръководство или на Суровикин, казва политоложката Татяна Становая. Нейното мнение е, че Пригожин е искал да накара Путин да обърне повече внимание на групата „Вагнер“ и да ѝ окаже подкрепа. Не е имало обаче нормална подготовка и не е било обмислено дали пътят към Москва ще се окаже свободен или ще се стигне до кръвопролития. Становая не изключва напълно вероятността Суровикин да е знаел за плановете, но изтъква, че „в правилния момент той ясно е заел страната на държавата“.

Становая припомня, че противопоставянето между Суровикин от една страна и руския военен министър Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов от друга, е известно отдавна. При това става дума не толкова за борба за власт, колкото за начина, по който да се води войната в Украйна, включително и по въпроса какви да се отношенията с частните армии.

„Чистки“ в руската армия?

Не се знае как би могла да се отрази близостта с „Вагнер“ на по-нататъшната съдба на Суровикин. Центърът „Досие“, проект на Михаил Ходорковски, информира, че Суровикин е почетен член на частната армия от 2017 година, представени са и доказателства като личната му армейска значка с номер М-3744. Слуховете, че Суровикин е под подозрение или е арестуван, се усилват от това, че от бунта насам генералът не се е появявал публично.

„Мисля, че Пригожин има симпатизанти в армията. Но по-правилно би било те да бъдат определени като недоволни от Шойгу и Путин. Могат ли обаче симпатизантите да се превърнат в конспиратори и това да бъде използвано за чистки?“, се пита политоложката Татяна Становая. Тя предполага, че най-вече министърът на отбраната Шойгу би се възползвал от обстоятелствата, за да укрепи позициите си с „чистки“. „Имам сериозното подозрение, че точно Шойгу ще се окаже главният печеливш от цялата работа. Откакто се отърва от Пригожин, Путин има силен „имунитет“ срещу частните армии. И може сега да се заеме със собствената си“, казва Становая.

Михаил Бушуев, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече