Разкрита е поредна схема за източване на общественото осигуряване

0

Поредна схема за източване на фондовете на общественото осигуряване е разкрита от служители на Националния осигурителен институт, а МВР работи по установяване на  фактите. 

Разплитането на схемата тръгва от подаден сигнал за фирма фантом с фиктивно осигурени работници. За един от тях е поискано плащане на обезщетение за болест в голям размер.

Проверката на НОИ установява, че дружеството, което осигурява лицето, не превежда осигурителни вноски, собственикът е малоимотен и неграмотен, няма регистрирани фискални устройства и няма търговски обект. По-любопитното в случая добавя експертът на НОИ Георги Терзийски:

„Чрез анализа на данните се достига до голям кръг от търговски дружества и лица, които са собственици на капитала на много дружества, средно по 20, а имаме и случаи, в които един човек „притежава“ 100 фирми. В един от случаите е установен тотален абсурд да се подават данни за осигуряване месеци след смъртта на титуляра на квалифициран електронен подпис, който е едноличен собственик и управител на съответната фирма“.

Така НОИ подава сигнал до МВР, задържани и разпитани са над 20 лица:

„Някои от тях си признават, че изобщо не са работили в тези фирми. Счетоводители, които си признават, че са назначавали хора, без да са упражнявали никаква дейност и някои от тях, правейки самопризнания, стигат и до това, че за някои наистина е било новина, че са собственици на фирми. Тези предприети действия имат като резултат спиране и възстановяване на нерегламентирани плащания на ориентировъчна стойност около 400 000 лв., но всъщност важното е превантивният ефект за бъдещи опити за нарушения“, каза още Терзийски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече