Депутатите с нов дневен ред заради идването на Зеленски

0

Парламентът днес се оказа с нов дневен ред с теми, свързани само с Украйна. Депутатите подредиха като първа точка решението за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната. Причината е визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България.

Втората тема в програмата е проектът да продадем реакторите на АЕЦ „Белене“ на Киев, а третата точка е декларацията, с която подкрепяме членството на Украйна в НАТО. Пренареждането на дневния ред изцяло в унисон с украинската тема бе по предложение на председателя на парламента Росен Желязков.

От БСП възразиха и попитаха какво налага тази спешност, че за часове от сряда до четвъртък сутринта са вкарани няколко нови точки и защо не могат да бъдат отложени за идната седмица, но Атанас Зафиров не получи отговор. Деян Николов от „Възраждане“ пък предложи в пленарната зала да поканят вносителя на точките и визира американския посланик. Тук Желязков уточни, че вносителите са български народни представители.

И от двете партии – БСП и „Възраждане“, заключиха, че предложението реално означава да опразним нашите складове с боеприпаси и да изпратим всичко на Украйна. Предложението е от джентълмените, не коалиционните партньори, заяви Цончо Ганев и ги изреди като „джентълмена Борисов, джентълмена Петков, джентълмена Иванов, джентълмена Атанасов и джентълмена Пеевски“. „Заедно, некоалиционно, джентълменски, защото те така управляват“, добави той, цитиран от Дир.бг.

„Ние не сме против процеса на подновяване на боеприпасите, но сме категорично против пълното изпразване на складовете, което явно предстои. Без график, без въобще да е ясно, дали ВМЗ могат да осигурят такива технологични възможности за възстановяване на тези боеприпаси“, добави зам.-председателят на БСП.

По време на обсъждането на точката за военновременните запаси Манол Пейков възкликна: „България е Украйна в момента и Украйна е България, ние сме следващите, ако Русия спечели битката там“.

„Украйна в момента е фронтът на цивилизацията“, отбеляза депутатът от ПП-ДБ. „Знаем, че в България има политически сили, които с къси сърца ходят при госпожа Митрофанова и с протъркани коленца. И същите тия хора се опитват да отвържат българския лев от еврото и да го вържат с рублата. И това са хора, които непрекъснато лъжат своите избиратели, че работят в интерес на България. Те работят в интерес на Русия! Ние сме хората, които работят за каузата на България“, продължи той.

Неколкократно Росен Желязков му направи забележка да се придържа към темата с боеприпасите, а Пейков настояваше, че съвсем класически следва точката в изказването си.

Последва редовната словесна престрелка от място между него и Цончо Ганев. Ганев този път се въздържа от обиди, но посъветва Пейков поне да си слага сако от уважение към държавната институция. „Този, на когото днес ще ръкопляскате, затвори и изгори живи над 100 човека, мирни граждани, не по време на война. Някой друг ще ви съди, не аз“, каза депутатът от „Възраждане“, като визира случая с обсадата на профсъюзния дом в Одеса през 2014 г., когато украински националисти запалиха живи протестиращи.

Пейков започна изказването си с припомняне на руската атака преди четири дни в Краматорск, когато загинаха две 14-годишни близначки. Докато депутатът казваше как „поредните две руски ракети С-300 удариха пицария“, депутати започнаха да се смеят и той настоя председателят на НС да им направи забележка: „Кажете им да не се смеят“. След което продължи да говори за ракетната атака.

„Няма да коментирам вашето изказване, некомпетентно е слаба дума“, отвърна Цончо Ганев по повод на ракетите. Той призна, че смъртта на две деца е безспорно голяма трагедия, но обвини Пейков, че не казва цялата истина. „Не казвате, че в това заведение е било пълно с военни от други държави. Загинаха около стотина военни, офицерски състав. Не споменавате, че това е по време на война. Трагедия пълна, най-вече за семействата на двете деца“, добави депутатът от „Възраждане“. И припомни за профсъюзния дом в Одеса.

„Защо, след като в решенията никъде не пише за Украйна, г-н Пейков говори само за Украйна?“, попита пък Георги Свиленски.

„Ще продадете ядрените реактори на България, ей така, за един ден, и България ще остане без ядрена енергетика“, констатира Свиленски. Депутатът от БСП настоя да разбере дали са наясно началниците на отбраната, че в момента Народното събрание изпразва складовете на армията.

„Предмет на решението е обновяване, а не изпразване“, коригира го Росен Желязков.

А депутатът от комисията по отбрана Христо Гаджев каза, че не е вярно, че става въпрос за изпразване на складовете на армията. Става въпрос за обновяване на военновременните запаси, чийто срок изтича до три години, обясни депутатът от ГЕРБ.

„Къде е министърът на отбраната, продължавам да питам? Вероятно България има най-страхливия министър на отбраната“, отбеляза Свиленски. И попита – има ли отношение решението за военните запаси с посещението на Зеленски. „Да или не“, попита соцдепутатът.

„Днес цял ден ще гледаме вашето лицемерие към украинския народ – и с боеприпасите, и с реакторите“, заключи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече