Политолог: И НАТО, и ЕС се развиват чрез кризи

0

България постепенно започва да преодолява политическата амбивалентност в своето поведение по отношение на войната в Украйна. Това заяви пред БНР политологът Владимир Шопов.

„И българското общество, и голяма част от парламентарните сили още от самото начало дадоха доста ясна оценка и заеха доста ясна позиция. Специфичното за България беше това политическо безвремие, на което бяхме свидетели, едно квазипрезидентско управление, по време на което очевидно имаше разминаване между обществената, парламентарната и президентската оценка за случвашото се и за начина, по който България трябва да се държи. Именно това в момента започва да се променя“, обясни той в интервю за предаването „Събота 150“.

По думите му България вече влиза и започва активно да използва два много важни механизма за промяна на собствените си позиции в тези две общности:

Първата е свързана с възможността да модернизираме своята отбранителна индустрия и много по-плътно да се интегрираме в целия набор от разработвани политики и инициативи в рамките на НАТО – нещо, което беше блокирано в последната година – година и половина. Това има много важни дългосрочни последствия – положителни за страната. Второто нещо, за което България получава възможност, е свързано с ускорената диверсификация. Ние в голяма степен вече сме на път да преодолеем състоянието си на дълбока зависимост, което десетилетия наред имаме в областта на енергетиката. Сега ми се струва, че получаваме уникален, дори исторически шанс да преодолеем този проблем и в областта отбраната и сигурността. Това е стратегически важна задача за България, защото ни дава повече възможности, свобода и повече капацитет да взимаме решения, които са от полза за българското общество“.

Процесът на присъединяване на Украйна в НАТО ще отнеме време, подчерта Владимир Шопов.

„Общата посока на движение и съгласието ще бъде по скоро по отношение на една позиция, която подкрепя членството на Украйна в НАТО, но това ще бъде възможно след края на войната. Преди етапа на формално членство, ще станем свидетели на цяла поредица от интегриращи механизми по отношение на страната както на многостранно, така и на едностранно ниво, които ще я поставят на един път и ще я превърнат де факто член на НАТО и ЕС. Това ще се случва по силата на различни двустранни ангажименти за сигурност, които страната ще получи. Де факто членството ще се случи и чрез един доста дълбок процес на трансформация на цялата система на сигурност и отбрана на страната. Преминаваме в нов етап на отношенията между Украйна и западния свят. Западът се ангажира вече с политика на трансформация на Украйна. Подкрепата за Украйна в контекста на руската агресия все повече създава именно тази тяга, която все по-бързо и все по-плътно ще притегля Украйна към западния свят. Това няма да стане бързо. Това е еднозначно посоката, към която вървим“.

И НАТО, и ЕС са организации, които се развиват чрез кризи, отбеляза политологът. И добави:

„Същинската реакция, развитие и пренареждане на системата за сигурност обикновено се случва като реакция на конкретни събития. И двете организации преминават през период на фундаментална трансформация, дори в известен смисъл бих казал и на частично преосноваване. В крайна сметка започват да преформатират географската карта на континента, защото превръщат Украйна в нов ключов елемент от западната политическа общност, което само по себе си ще има дългосрочни последствия за европейската сигурност“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече