Президентът понижи Пламен Узунов

0

Нови размествания са били направени в президентската администрация. Секретарят на президента – Пламен Узунов, е понижен в съветник, тъй като в правилника за работа на администрацията в президентството е описано, че съветниците подпомагат работата и функциите на секретарите.

Разместването е станало с указ от 3 юли 2023 г., съобщава „24 часа“.

Пламен Узунов бе назначен в президенството за секретар в по правни въпроси и антикорупция през 2017 г. и продължи да изпълнява тази длъжност и във втория мандат на Румен Радев. 

Понижаването му съвпада с назначаването на бившия служебен министър на правосъдието Крум Зарков, за секретар на президента по правни въпроси (указът за назначаване на Зарков също е от 3 юли). 

Когато стана ясно за назначението на Зарков се заговори, че той може да смени Емилия Друмева като секретар по правните въпроси, тъй като ѝ предстояло пенсиониране. Справка в сайта на президентството показва, че Друмева също е преназначена в съветник по правните въпроси.

КОЙ Е ПЛАМЕН УЗУНОВ

Докато бе секретар в президенството Пламен Узунов бе обвинен през 2020 г. в търговия с влияние, заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Точно по повод това обвинение прокуратурата нахлу в президентството през лятото на 2020-а и това даде старт на тогавашните простести срещу властта. 

Делото срещу Бобоков и Узунов бе образувано на 18 юни 2020 г. и бе водено за „престъпен сговор“. Имаше предположения, че Бобоков и Узунов са лобирали за назначаване на посланици в държави, където бизнесменът има интереси. През юли на Узунов бе повдигнато обвинение, че е създал облага на Бобоков като изпреварващо му е  изпращал информация за различни събития

През февруари 2023 г. прокуратурата свали обвиненията срещу двамата. След това Узунов и Бобоков осъдиха прокуратурата, че делото не е приключило и внесено в съда в разумен срок. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече